Prim-ministrul britanic Theresa May şi ceilalţi lideri G7 au mărit presiunea asupra lui Donald Trump, cerându-i să respecte comunicatul emis în cadrul summit-ului de weekendul trecut din Canada, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul britanic a comunicat că prim-ministrul are de gând să respecte înţelegerea de la care Trump s-a sustras după ce a părăsit summit-ul, lansând un atac personal asupra prim-ministrului canadian, Justin Trudeau.

Purtătorul de cuvânt al lui May a declarat: „Asupra comunicatului au căzut de acord toate părţile care au fost prezente la summit. Avem de gând să îl onorăm. Sperăm că şi SUA vor face la fel, având în vedere angajamentele pe care şi le-au luat”.

„Comunicăm regulat cu preşedintele şi acest lucru va continua în următoarele luni. Bineînţeles, el va vizita Marea Britanie în curând”, a adăugat el.

Comunicatul precizează că liderii din SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia au căzut de acord asupra nevoii unei „pieţe de schimb libere, corecte şi benefice pentru toate părţile” şi importanţei luptei contra protecţionismului.

La fel ca anul trecut, este precizat în comunicat că SUA au o altă viziune privind schimbările climatice şi cum se poate lupta împotriva acestui lucru.

Surse din guvern au comunicat că deşi May nu a avut o întâlnire bilaterală oficială cu Trump, cei doi au discutat informal despre călătoria preşedintelui american în Marea Britanie.

Cancelarul german Angela Merkel a numit comportamentul lui Trump ca fiind „depresiv” şi a sugerat că liderii internaţionali ar trebui să fie mai politicoşi unii cu alţii.

„Situaţia nu e plăcută. Nu cred că intensificarea retoricii va face bine”, a declarat Merkel.

„Câteodată am impresia că preşedintele american crede că doar o parte câştigă, în timp ce cealaltă pierde”, a precizat Merkel într-un interviu televizat, adăugând că ea preferă să vadă situaţiile ca fiind câştigătoare pentru ambele părţi.

Merkel a afirmat că va continua să discute cu Trump pentru a încerca să îl convingă în ceea ce priveşte viziunile sale. Ea a precizat că decizia UE de a impune tarife ca răspuns la cele impuse de SUA demonstrează că „nu vom permite să se profite de noi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.