Dosarul Brexitului a revenit marţi în actualitate în Regatul Unit, după pauza de Paşte, odată cu reluarea discuţiilor Theresei May cu opoziţia laburistă, într-o încercare de a debloca situaţia, dar şi unor noi tentative de o înlătura de la putere pe şefa Guvernului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul britanic, care s-a întrunit în Consiliu de Miniştri marţi, mai are la dispoziţie doar o lună pentru a obţine adoptarea acordului său al divorţului încheiat cu Uniunea Europeană (UE), în cazul în care vrea să evite să participe la alegerile europene, prevăzute pe 23 mai în Regatul Unit.

Cu toate acestea, pregătirile în vederea acestui scrutin au început deja. Eurofobul Nigel Farage şi-a lansat campania Partidului său al Brexitului la 12 aprilie, în timp ce Partidul "Change UK" (proeuropean) - din care fac parte foşti laburişti şi conservatori - îşi prezintă capul de listă marţi.

Însă May intenţionează să anuleze aceste alegeri, care au loc la trei ani după referendumul în favoarea Brexitului, în cazul în care reuşeşte să obţină adoptarea, până la 22 mai, a ”Tratatului retragerii din UE” de către deputaţii britanici, care s-au întors la Parlament marţi după-amiaza.

Aleşii au respins deja acest text, încheiat la sfârşitul lui noiembrie, în trei rânduri, obligând-o pe conducătoarea conservatoare să ceară o amânare a datei Brexitului, prevăzut iniţial la 29 martie, la 12 aprilie, iar apoi până la 31 octombrie.

Cu scopul de a ieşi din impas, ea a lansat, la începutul lui aprilie, discuţii cu opoziţia laburistă pentru a găsi un compromis. Aceste discuţii urmează să fie reluate marţi, după 11 zile de pauză.

”BILANŢUL”

Înainte de vacanţa de Paşte, aceste discuţii păreau prost angajate, iar liderul laburist Jeremy Corbyn i-a reproşat lui May că refuză ”să modifice liniile roşii”.

Premierul vrea o retragere din uniunea vamală şi piaţa unică europeană, pentru ca ţara sa să poată să lege propriile relaţii comerciale şi să controleze imigranţia provenind din UE. Or laburiştii vor, la rândul lor, ca regatul să rămână în uniunea vamală şi să păstreze cele mai strânse relaţii posibile cu Uniunea.

Reluarea negocierilor trebuie să permită ”să se facă bilanţul”, potrivit vicepremierului David Lidington.

Însă, în cazul în care nu apare o soluţie, Guvernul va propune Parlamentului o serie de opţiuni cu privire la Brexit, ”printr-un sistem (...) care să oblige Parlamentul să aleagă o opţiune pe care o preferă în loc să voteze împotriva a tot”, a precizat el.

Într-o serie de voturi indicative, în martie şi la începutul lui aprilie, deputaţii au respins, într-adevăr, toate propunerile alternative - pe care le-au formulat ei înşişi - cu privire la viitoarea relaţie cu UE.

DATA PLECĂRII LUI MAY

În ceea ce-i priveşte pe conservatori, toţi ochii sunt aţintiţi pe Comitetul 1922, însărcinat cu organizarea lor internă, care urmează să se reunească marţi pentru a discuta, potrivit presei britanice, despre plecarea Theresei May.

Conducătoarea a promis să demisioneze imediat ce acordul său al divorţului cu UE este adoptat, un angajament departe de a-i satisface pe apărătorii unui Brexit dur, care vor ca ea să plece cât mai rapid şi care-i cer ca ea să stabilească o dată în acest sens.

În faţa ”ridicolei perspective a alegerilor” europene, Nigel Evans şi-a exprimat speranţa unui ”anunţ astăzi” (marţi) al premierului.

Un asemenea anunţ ar permite să se înceapă ”procedura” în vederea schimbării liderului ”imediat”, a apreciat acest reprezentant al Comitetului 1922 la radio BBC4.

În cazul în care May refuză, unii vor să i-o impună. Însă Comitetul 1922 ar trebui ca mai întâi să aprobe o modificare a regumentului său.

În fapt, Theresa May a supravieţuit unei moţiuni de cenzură organizate de partidul său în decembrie, ceea ce-i lasă un răgaz de 12 luni înainte ca un asemenea scenariu să se repete.

Comitetul ar putea să adopte prin vot, marţi, o scurtare de la 12 la şase luni - adică până la 12 iunie.

Nigel Evans consideră că o schimbare a guvernului este cu atât mai importantă cu cât, în opinia sa, 40% dintre consilierii municipali conservatori sunt de-acum susceptibili să susţină tânărul Partid al Brexitului condus de către eurofobul Nigel Farage. 

Potrivit unui sondaj, formaţiunea era prezentată săptămâna trecută drept favorită în alegerile europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.