Un judecător thailandez s-a împuşcat în piept în tribunal, imediat după ce a achitat cinci suspecţi musulmani şi a criticat sistemul judiciar într-un discurs transmis pe Facebook Live. Judecătorul este în prezent în spital, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incidentul a avut loc în contextul în care sistemului judiciar thailandez i se reproşează deseori că este prea indulgent cu bogaţii şi prea sever cu oamenii de rând, pentru care dictează pedepse severe pentru delicte minore. Însă judecătorii nu critică de obicei sistemul în public.

Kanakorn Pianchana, judecător la tribunalul din Yala, oraş din sudul Thailandei şi capitală a provinciei majoritar musulmană cu acelaşi nume, teatru al rebeliunii separatiste, a pronunţat vineri după-amiază verdictul într-un proces în care cei cinci suspecţi erau judecaţi pentru omor. Judecătorul i-a achitat pe acuzaţi, apoi a ţinut o pledoarie pentru un sistem judiciar mai corect, a scos un pistol şi a tras.

“Trebuie să ai probe indubitabile şi credibile pentru pedepsirea cuiva. Când există îndoieli, nu o poţi face”, a spus judecătorul, care a transmis discursul pe Facebook, cu telefonul său mobil. Judecătorul a  mai spus câteva cuvinte, iar apoi transmisia pe Facebook s-a întrerupt. Potrivit martorilor, Kanakorn a depus apoi jurământ în faţa portretului fostului rege al Thailandei şi s-a împuşcat.

“El se află în grija medicilor şi este în afara pericolului. S-a împuşcat din cauza unui ‘stres personal’. Însă cauza acestui stres nu este clară şi va face obiectul unei anchete”, a declarat Suriyan Hongvilai, purtător de cuvânt al consiliului magistraturii.

Potrivit unui avocat al suspecţilor, judecătorul a considerat că dovezile prezentate de ministerul public au fost insuficiente. “Cei cinci sunt în continuare în detenţie, în aşteptarea unui eventual apal al procurorului”, a declarat Abdulloh Hayee-abu, reprezentant al Centrului musulman de asistenţă judiciară din Yala.

Mii de suspecţi sunt în prezent în arest pentru acţiuni legate de insurecţia musulmană în această provincie, care s-a soldat cu peste 7.000 de morţi în 15 ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.