Personalitatea cea mai radicală a extremei drepte germane, Björn Höcke, participă duminică la alegeri regionale, considerate un adevărat test, în contextul în care partidul său este acuzat că a pregătit terenul recentului atentat antisemit de la Halle (est), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegeri regionale au loc în landul Turingia, în fosta RDG, unde Alternativa pentru Germania (AfD), un partid eurosceptic şi antimigraţie, este creditat cu peste 20% din voturi.

Extrema dreaptă ar putea cel puţin să-şi dubleze scorul din 2014 şi să-şi continue puternica ascensiune din cele mai recente scrutine, în septembrie, în Saxonia şii Brandenburg (est).

AfD se bate cot la cot cu Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel pe poziţia a doua, după Die Linke (stânga radicală), care conduce acest land cu două milioane de locuitori, singurul pe care-l deţine în Germania.

AfD nu poate spera să guverneze în Turingia după acest scrutin, însă prin eventuala sa ascensiune poate complica formarea viitorului Guvern regional, în contextul în care niciun alt partid nu vrea să guverneze împreună cu ea, iar o coaliţie majoritară riscă să fie imposibil de format.

Campania s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată, cu acuzaţii, pe de o parte, la adresa retoricii AfD, iar pe de alta cu ameninţări cu moartea la adresa unor candidaţi care se opun extremei drepte.

RETORICĂ ”NAZISTĂ”

Atentatul de la Halle, în regiunea vecină Saxonia-Anhalt, la începutul lui octombrie, în care un neonazist german a ucis două persoane şi a încercat să comită un masacru într-o sinagogă, a pus AfD sub presiune.

Candidatul său, Björn Höcke, în vârstă de 47 de ani, reprezentantul aripii celei mai de dreapta a partidului, este acuzat de către critici de faptul că a alimentat ideologic actuala intensificare a antisemitismului în ţară prin declaraţiile sale repetate vizând să rupă cu cultura ispăşirii crimelor naziste, fundamentul postbelic al ţării.

AfD a denunţat în acest sens o campanie de ”defăimare”.

Căsătorit şi tatăl a patru copii, acest fost profesor de liceu a catalogat în 2017 Memorialul Holocaustului de la Berlin drept un ”monument al ruşinii”.

El a apărat, de asemenea, ideea unei ”Germanii milenare”, o modalitate de a spune că istoria naţională depăşeşte perioada nazistă, pe care alt nume greu în AfD, Alexander Gauland, a catalogat-o drept un ”găinaţ” din perspectiva glorioasă a ţării.

Luna trecută, Höcke a întrerupt un interviu televizat în care era întrebat despre retorica sa care aminteşte de cea a liderului nazist Adolf Hitler.

Toate întâlnirile sale electorale polarizează aproape în mod sistematic contramanifestanţi veniţi să-i perturbe discursurile, despărţiţi printr-un cordon poliţist simpatizanţi veniţi să-l asculte.

E-MAILURI DE AMENINŢARE

Cancelarul Angela Merkel, ea însăşi ţinta regulată a ultradreptei din cauza politicii sale generoase de primire a migranţilor în 2015 şi 2016, i-a îndemnat pe extremişti,, după atentatul de la Halle, să fie atenţi la ”vorbele” lor, care ”se pot transforma în fapte”.

CDU a acuzat deja AfD, în iunie, în asasinarea de către un neonazist a unui ales conservator în favoarea migranţilor, Walter Lübcke.

Teama unor atentate ale extremei drepte a planat asupra campaniei electorale în Turingia, în urma unor ameninţări cu moarte primite de popularul lider al Verzilor Robert Habeck, dar şi de candidatul CDU din Turingia Mike Mohring.

”Ura nu trebuie să învingă”, a declarat acesta din urmă pentru cotidianul Bild, după ce a primit e-mailuri în care era ameninţat cu înjunghierea sau cu aruncarea în aer a maşinii sale, în cazul în care nu-şi opreşte campania. ”Trebuie să strângem rândurile şi să rămânem fermi în faţa naziştilor”.

"Höcke este un nazist. Alţii l-au remarcat, de asemenea”, a declarat miercuri Mohring, la Erfurt, într-o dezbatere electorală. El şi-a reiterat opoziţia fermă faţă de o alianţă cu AfD.

Sondajele rămân împărţite cu privire la faptul dacă atentatul din Halle va avea un impact asupra scorului AfD duminică.

”AfD va obţine un scor mai bun decât Björn Höcke", estimează, pentru Bild, politologul Jürgen Falter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.