Elon Musk a anunţat că Tesla, întreprinderea sa de vehicule electrice, numai acceptă bitcoin ca mijloc de plată, din grijă faţă de mediu, din cauză că minele bitcoin consumă multă electricitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tesla a suspendat achiziţionarea maşinilor cu bitcoin. Suntem îngrijoraţi de un recurs tot mai important la combustibili bogaţi în hidrocarburi în minarea bitcoin, mai ales cărbune, care are cele mai grave emisii (de gaze cu efect de seră) dintre toţi combustibilii”, a anunţat miercuri  miliardarul pe Twitter.

La sfârşitul lui martie, tweetul său ”Puteţi, acum, să cumpăraţi Tesla în bitcon” a crescut valoarea devizei virtuale.

Societatea sa a investit la începutul anului 1,5 miliarde de dolari în bitcoin.

La sfârşitul primului trimestru, portofoliul său al criptomonedei valora 2,48 de miliarde de dolari, potrivit unui document bursier publicat în aprilie.

Însă Elon Musk, care-şi afişează cu regularitate ambiţia în domeniul protecţiei mediului, pară că s-a răzgândit.

Revista ştiinţifică Nature a publicat săptămâna trecută un studiu care arată că mine bitcoin chineze, care alimentau aproape 80% din comerţul mondial al cripromonedei, riscă să compromită obiectivul în lupta împotriva modificărilor climatice al Chinei.

Aceste instalaţii pline de computere efectuează calcule matematice care permit crearea bitcoin.

Ele consumă o cantitate enormă de electricitate, care provine în parte de la centrale pe cărbune.

Potrivit studiului Nature, dacă nu se face nimic, minele informatice chineze urmează să producă 130,50 de milioane de tone metrice de emisii de dioxid de carbon până în 2024 - adică tot atât cât totalul amisiilor anuale de gaze cu efect de seră ale Italiei sau Arabiei Saudite.

”Criptomoneda este o idee bună la multe niveluri, iar noi credem că are un viitor promiţător, dar nu trebuie să compromită mediul”, afirmă Elon Musk.

”Tesla nu va vinde bitcoin şi îl vom folosi în tranzacţii imediat ce minele vor fi alimentate cu energie mai durabilă”, a anunţat el.

Acest anunţ-surpriză contituie un revers al criptomonedei.

De la începutul anului, adoptarea bitcoin de către Tesla, Mastercard şi ale întreprinderi mari au crescut deviza la un nivel fără precedent în 2021.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.