Terry Gou, fondatorul miliardar al Foxconn, principalul furnizor al Apple, şi-a anunţat luni candidatura pentru funcţia de preşedinte al Taiwanului la alegerile din ianuarie, afirmând că doreşte să unească opoziţia şi să se asigure că insula nu va deveni "următoarea Ucraină", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Terry Gou este a patra persoană care îşi anunţă candidatura la alegerile prezidenţiale din Taiwan, dar cifrele sale din sondaje înainte de anunţul său îl plasau cu mult în urma candidatului din fruntea listei, William Lai, din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare, care este în prezent vicepreşedinte.

Terry Gou, în vârstă de 72 de ani, a demisionat din funcţia de şef al Foxconn în 2019 şi şi-a depus prima sa candidatură la preşedinţie în acel an, dar a renunţat după ce nu a reuşit să obţină nominalizarea din partea principalului partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang (KMT). KMT favorizează în mod tradiţional legături strânse cu China, al cărei guvern revendică Taiwanul ca teritoriu propriu.

La începutul acestui an, Gou şi-a depus din nou candidatura pentru a fi candidatul KMT la alegerile prezidenţiale, dar partidul l-a ales în schimb pe Hou Yu-ih, primarul oraşului New Taipei.

Gou şi-a petrecut ultimele săptămâni făcând turnee în Taiwan şi organizând mitinguri asemănătoare unei campanii electorale, ceea ce a alimentat speculaţiile potrivit cărora ar intenţiona să candideze ca independent.

Luând cuvântul la un centru de conferinţe din Taipei, sub două mari steaguri taiwaneze, Gou a atacat DPP. "Sub conducerea DPP în ultimii şapte ani, pe plan internaţional, Taiwanul se îndreaptă spre pericolul unui război. Pe plan intern, politicile lor sunt pline de greşeli", a declarat Gou, anunţând că a începe "era guvernării antreprenorilor".

"Daţi-mi patru ani şi vă promit că voi aduce 50 de ani de pace în Strâmtoarea Taiwan şi voi construi cea mai profundă fundaţie pentru încrederea reciprocă de cealaltă parte a strâmtorii", a spus el într-o pledoarie adresată alegătorilor taiwanezi. "Taiwanul nu trebuie să devină Ucraina şi eu nu voi lăsa Taiwanul să devină următoarea Ucraina", a promis el.

DPP susţine identitatea separată a Taiwanului faţă de China, dar guvernul pe care îl conduce s-a oferit în mod repetat să discute cu China, oferte care au fost respinse.

Principala temă a lui Gou în cadrul evenimentelor sale de precampanie a fost că singura modalitate de a evita războiul cu China, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, este de a scoate DPP de la guvernare.

Gou trebuie să strângă aproape 300.000 de semnături ale alegătorilor până la 2 noiembrie pentru a se califica drept candidat independent, conform reglementărilor electorale. Comisia Electorală Centrală va analiza semnăturile şi va anunţa rezultatele până la 14 noiembrie.

Pregătirea alegerilor are loc într-o perioadă de tensiuni crescute între Taipei şi Beijing, în condiţiile în care China organizează exerciţii militare regulate în apropierea insulei pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate.

Întrebat în legătură cu problema conflictului de interese, Gou fiind un acţionar majoritar al Foxconn, care are investiţii masive în China, Gou a declarat că este dispus să îşi "sacrifice" bunurile personale din China în cazul unui atac chinezesc. "Nu am fost niciodată sub controlul Republicii Populare Chineze", a spus el. "Nu le urmez instrucţiunile", a susţinut el.

Foxconn a precizat într-un comunicat că Gou nu mai este implicat în gestionarea zilnică a companiei, după ce "a predat ştafeta" în urmă cu patru ani.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au deteriorat în 2016, odată cu sosirea la putere a preşedintelui Tsai Ing-wen, care respinge orice revendicare chineză asupra Taiwanului, insula fiind un refugiu pentru naţionaliştii chinezi la sfârşitul războiului civil din China, câştigat de comunişti în 1949.

Foxconn - cunoscut şi sub numele oficial de Hon Hai Precision Industry - este cel mai mare producător de electronice pe bază de contract din lume şi asamblează dispozitive pentru numeroase companii, inclusiv Apple.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.