Regatul Unit riscă să înregistreze temperaturi de peste 40°C vara, chiar dacă încălzirea globală a planetei ar fi limitată la 1,5°C, avertizează joi meteorologi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest prag al încălzirii globale corespunde celui mai ambiţios obiectiv stabilit prin Acordul de la Paris privind limitarea încălzirii globale faţă de perioada preindustrială, pe care preşedinţia britanică a COP26, prevăzută în noiembrie la Glasgow, speră să-l menţină ”în viaţă”.

Acest obiectiv, afirmă numeroşi cercetători, este foarte nerealist.

”Dacă adăugăm încă 0,3°C”, aceste valuri de căldură ”vor devenit tot mai intense. S-ar părea că vom avea 40°C în Regatul Unit, în pofida faptului că nu am cunoscut niciodată acest tip de temperatură”, avertizează joi directoarea generală a Royal Meteorological Society, Liz Bentley, la publicarea raportului britanic din 2020 privind modificările climatice.

Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Marea Britanie este de 38,7°C - la 25 iulie 2019, la Cambridge.

”Atingerea unei încălziri cu 1,5°C va fi un lucru pe care nu-l vom vedea doar o dată sau de două ori”, ci va fi ”un lucru pe care-l vom vedea în mod regulat”, apreciază ea.

Autorul acestui raport, Mike Kendon, a estimat la BBC că o temperatură de 40°C, vara, în Regatul Unit este ”plauzibilă” şi a subliniat că încălzirea globală se manifestă deja în regat, la fel ca în restul lumii.

Potrivit acestui raport, anul 2020 este al treilea cel mai cald an, al cincilea cel mai umed , al optulea cel mai însorit şi primul care intră în ”top 10” al acestor trei criterii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.