Telefoanele a zeci de soldaţi israelieni au fost atacate informatic de membri ai organizaţiei Hamas, care s-au dat drept femei dornice de atenţie, a anunţat armata Israelului, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt a spus că soldaţii au primit fotografii false cu femei tinere şi au fost atraşi să descarce o aplicaţie fără să ştie că aceasta putea fi folosită pentru a le fi accesate telefoanele.

Purtătorul de cuvânt a precizat că ”nu a avut loc o accesare semnificativă de informaţii” înainte ca atacul informatic să fie descoperit.

Hamas, care deţine controlul în Gaza, şi Israelul se consideră reciproc drept duşmani de moarte.

Aceasta este a treia tentativă din ultimii ani a Hamas de a accesa telefoane ale soldaţilor israelieni, dar este cea mai sofisticată, potrivit locotenent-colonelului Jonathan Conricus.

”Vedem că sunt pe cale să înveţe şi îşi perfecţionează jocul”, a spus purtătorul de cuvânt.

Colonelul Conricus a declarat că hackerii s-au dat drept femei tinere care nu vorbesc bine limba ebraică, pretinzând că sunt imigrante sau că au deficienţe vizuale sau de auz, pentru a părea convingătoare.

După formarea unor prietenii, ”femeile” trimiteau linkuri prin intermediul cărora pretindeau că pot face schimb de fotografii, dar în realitate soldaţii descărcau programe malware capabile să le atace telefoanele sau computerele.

După deschiderea linkului respectiv, programul insta un virus capabil să permită accesul hackerului la datele din telefon, inclusiv la locaţie imagini şi contacte.

Hackerul mai putea să manipuleze telefonul respectiv de la distanţă, folosindu-l pentru fotografii şi înregistrări fără ştiinţa proprietarului.

Colonelul Conricus a spus că Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au descoperit complotul în urmă cu câteva luni, dar l-a lăsat să continue sub supraveghere, până a fost închis.

IDF a avertizat anterior soldaţii că trebuie să fie vigilenţi atunci când îşi folosesc smartphone-urile şi a distribuit recomandări pentru a preveni tentativele de hacking.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.