Iranul a respins marţi ”rechizitoriul iresponsabil” al Berlinului, Londrei şi Parisului, care au acuzat luni Teheranul de faptul că este responsabil de atacurile de la 14 septembrie a două infrastructuri petroliere saudite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste acuzaţii fără probe au la bază doar un raţionament ridicol, potrivit căruia nu există  altă explicaţie posibilă” decât o implicare a Republicii islamice, denunţă Ministerul iranian de Externe într-un comunicat transmis presei.

”Este clar, pentru noi, că Iranul poartă responsabilitatea (atacurilor de la 14 septembrie). Nu există altă explicaţie plauzibilă”, au declarat cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron într-un comunicat comun, la finalul unei întâlniri în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

”Republica islamică iraniană condamnă viguros şi respinge totodată rechizitoriul iresponsabil al liderilor britanic, francez şi german (...) şi subliniază că asemenea acuzaţii la adresa unei ţări terţe supuse unui atac care a avut loc în cadrul unui conflict armat între saudiţi şi yemeniţi şi care a fost revendicat de forţele yemenite, constituie o acţiune provocatoare şi dăunătoare”, se arată în comunicatul iranian.

Aceste declaraţii ”îndepărtate de realitate” sunt ”pe aceeaşi fază cu politica de susţinere necondiţionată a Arabiei Saudite”, căreia aceste trei state îi livrează ”masiv armament de vârf”, denunţă ministerul.

”Ţările semnatare ale acestei declaraţii trebuie să-şi asume consecinţele acestei politici şi să măsoare repercusiunile nefaste asupra păcii şi securităţii în regiune”, continuă ministerul.

Prin declaraţia lor de la New York, Berlinul, Parisul şi Londra s-au alăturat Washingtonului şi Riadului şi Londrei, care acuză Teheranul că se află în spatele atacurilor care au vizat două infracturi petroliere majore în Arabia Saudită.

Aceste atacuri au fost revendicate de către rebelii yemeniţi, susţinuţi de Teheran.

Republica islamică neagă, cu toate acestea, orice implicare în aceste atacuri aeriene. Ele au înjumătătţit producţia de petrol saudit şi au condus la o apreciere a cursului ţiţeiului, alimentând temeri cu privire la un conflict armat la Golful Persic, unde Statele Unite au anunţat că trimit întăriri militare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.