Iranul a dezminţit vineri că a ascuns existenţa unui program de înarmare chimică, respingând acuzaţii în acest sens formulate joi de Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încă o dată, Statele Unite lansează acuzaţii fără fundament împotriva Iranului (...) care le dezminte ferm”, a declarat Bahram Qasemi, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Delegatul american la OIAC Kenneth Ward a acuzat joi Teheranul, într-o conferinţă de presă la sediul organizaţiei, la Haga, de faptul că-şi ascunde anumite capacităţi militare.

Bahram Qasemi consideră că Statele Unite încearcă astfel să fac să se uite susţinerea americană a Israelului în dezvoltarea arsenalului său chimic.

Israelul nu a confirmat şi nici nu a dezminţit că deţine armament de distrugere în masă.

REDESCHIDEREA NEGOCIERILOR CU SUA

Pe de altă parte, Iranul nu are interesul să redeschidă negocieri cu Statele Unite cu privire la acordul nuclear, în lipsa unor garanţii a respectării unui eventual nou acord, a declarat joi la Roma ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

”Dacă trebuie să încheiem un nou acord cu Statele Unite, ce garanţie avem noi că acordul va dura, după durata zborului? Vă amintiţi de Canada?”, a lansat Zarif la Conferinţa MED 2018, consacrată Mării Mediterane.

În iunie, preşedintele american Donal Trump şi-a retras semnătura de pe declaraţia finală, publicată la finalul summitului statelor membre G7 în Canada, imediat după decolarea Air Force One.

În mai, Statele Unite şi-au anunţat retragerea unilaterală din acordul internaţional în dosarul nuclear încheiat în 2015, la Viena, pe care l-au catalogat un ”dezastru”, şi au impus, la începutul lui noiembrie, noi sancţiuni Iranului.

Teheranul continuă, însă, să-şi respecte angajamentele asumate prin acord (JCPOA), potrivit ultimului raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), publicat la 12 noiembrie.

Ministrul iranian a reiterat la Roma voinţa ţării sale de a rămâne în acord, apreciind totodată că va acest lucru va devenit tot mai dificil dacă nu va percepe beneficii economice.

În schimbul angajamentului de a-şi limita strict dezvoltarea unei industrii nuclare civile, Republica islamică a obţinut la Viena o ridicare a unor sancţiuni şi semnarea unor noi acorduri comerciale.

”Am petrecut doi ani şi jumătate (până la încheierea acestui acord), nu este un document de două pagini, nu este o fotografie de familie. este vorba despre un document de 150 de pagini”, a declarat Zarif, apreciind că respingerea textului de către Trump a fost motivată, între altele, de ura pe care locatarul Casei Albe o resimte faţă de predecesorul său Barack Obama.

”De ce să trebuiască să reluăm noi alte negocieri, doar pentru că cuiva nu-i place (acest acord), numai pentru că-şi detestă predecesorul?”, a declarat şeful diplomaţiei iraniene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.