A treia rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina s-a încheiat miercuri seara, la Istanbul, după aproximativ 40 de minute şi nu vor mai exista alte contacte între cele două delegaţii, anunţă agenţia oficială rusă TASS. Întâlnirea a fost precedată de un tete-a-tete între şefii celor două echipe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele două părţi au convenit să facă un nou schimb de personal, dar de data aceeasta nu este vorba doar de militari, ci şi de civili.

Decizia în legătură cu a patra rundă de negocieri va fi luată după punerea în aplicare a noilor acorduri, a informat o sursă TASS.

Potrivit Ukrainskaia Pravda, Ucraina a propus Rusiei să organizeze o întâlnire la nivel înalt, cu participarea preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi a preşedintelui SUA, Donald Trump, până la sfârşitul lunii august. Încă de la prima întâlnire de la Istanbul, partea ucraineană a propus un format de întâlnire la nivel de lideri, dar de atunci acest lucru nu s-a întâmpla.

Partea ucraineană şi-a declarat, de asemenea, disponibilitatea de a înceta focul, în special loviturile asupra infrastructurii critice şi civile. De asemenea, potrivit şefului delegaţiei ucrainene, Rustem Umerov, părţile au discutat etapele următoare ale schimbului de prizonieri şi civili. Partea rusă a acceptat returnarea persoanelor aflate în captivitate de peste trei ani, în special a celor grav răniţi şi a tinerilor. În plus, peste 1 200 de persoane vor participa la schimbul umanitar între Rusia şi Ucraina, a declarat Umerov.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte armistiţiul, nu există încă concesii şi că grupurile lucrează la priorităţile privind persoanele şi la întâlnirea liderilor.

SE APROPIE ULTIMATUMUL LUI TRUMP

Negociatorii ruşi şi ucraineni s-au întâlnit miercuri la Istanbul pentru primele discuţii de pace din ultimele şapte săptămâni, Moscova fiind presată de preşedintele american Donald Trump să ajungă la un acord sau să se confrunte cu noi sancţiuni dure, scrie Reuters.

În deschiderea reuniunii, ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat că speră ca părţile să înregistreze progrese pe baza documentelor pe care le-au schimbat la ultima întâlnire din iunie, pentru a „pune capăt cât mai curând posibil acestui război sângeros”.

„Scopul final este, desigur, un armistiţiu care să deschidă calea către pace”, a declarat Fidan.

Ucraina dorea ca întâlnirea să pună bazele unui summit între preşedinţii Volodimir Zelenskii şi Vladimir Putin, pe care îl consideră cheia oricărui progres potenţial. „Ucraina a susţinut în mod constant organizarea unei întâlniri la nivel înalt. Eram pregătiţi pentru aceasta ieri. Suntem pregătiţi astăzi. Şi vom fi pregătiţi mâine”, a scris şeful delegaţiei ucrainene, Rustem Umerov, pe Telegram. „O astfel de întâlnire ar putea debloca un progres politic real. Rusia trebuie să-şi demonstreze disponibilitatea”, a opinat el.

Kremlinul a minimizat însă aşteptările cu privire la o eventuală evoluţie semnificativă la Istanbul. „Bineînţeles, nimeni nu se aşteaptă la un drum uşor. Bineînţeles, va fi o discuţie foarte dificilă. Proiectele (celor două părţi) sunt diametral opuse”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Discuţiile anterioare din 16 mai şi 2 iunie au dus la schimbul a mii de prizonieri de război şi la returnarea rămăşiţelor soldaţilor morţi. Dar aceste întâlniri au durat în total mai puţin de trei ore şi nu au dus la niciun progres în direcţia încheierii războiului care a început cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Trump a reparat relaţiile cu Zelenski după o ceartă publică cu acesta la Casa Albă în februarie şi şi-a exprimat recent frustrarea crescândă faţă de Putin. Săptămâna trecută, el a ameninţat cu noi sancţiuni severe împotriva Rusiei şi a ţărilor care cumpără exporturile acesteia, dacă nu se va ajunge la un acord de pace în termen de 50 de zile, deşi reacţia pieţelor financiare a sugerat că investitorii sunt sceptici că el va duce la îndeplinire ameninţarea.

NOI CUCERIRI TERITORIALE RUSE

Trei surse apropiate Kremlinului au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Putin, neimpresionat de ultimatumul lui Trump, va continua lupta în Ucraina până când Occidentul va accepta condiţiile sale de pace şi că pretenţiile sale teritoriale ar putea creşte pe măsură ce forţele ruse avansează.

Miercuri, Rusia a declarat că forţele sale au capturat aşezarea Varacine din regiunea Sumî a Ucrainei, unde Putin a ordonat trupelor sale să creeze o zonă-tampon după ce Ucraina a lansat o incursiune şocantă în Rusia anul trecut şi a păstrat o parte din teritoriul său timp de luni de zile.

În ultimele săptămâni, forţele ruse au lansat unele dintre cele mai puternice atacuri aeriene din acest război, concentrându-se în special asupra capitalei ucrainene Kiev.

Ucraina a ripostat cu propriile atacuri şi, luna trecută, a provocat pagube grave flotei de bombardiere strategice cu capacitate nucleară a Rusiei, introducând ilegal drone în apropierea bazelor aeriene din interiorul ţării.

CERERI CONTRADICTORII

Zelenski a declarat la începutul acestei săptămâni că agenda negocierilor este clară: returnarea prizonierilor de război şi a copiilor răpiţi de Rusia şi pregătirea unei întâlniri între el şi Putin.

Putin a respins o provocare anterioară a lui Zelenski de a se întâlni cu el în persoană şi a declarat că nu îl consideră un lider legitim, deoarece Ucraina, care se află sub lege marţială, nu a organizat noi alegeri la expirarea mandatului de cinci ani al lui Zelenski, anul trecut. Rusia neagă, de asemenea, răpirea copiilor.

Kremlinul a atras atenţia săptămâna aceasta că este nerealist să se aştepte „miracole” de la aceste discuţii.

La ultima întâlnire, Rusia a înmânat Ucrainei un memorandum în care îşi prezenta principalele cereri, printre care: retragerea completă a forţelor ucrainene din patru regiuni ale ţării pe care Rusia le revendică; limitarea dimensiunii armatei ucrainene; drepturi sporite pentru vorbitorii de limbă rusă din Ucraina; şi acceptarea de către Kiev a statutului de neutralitate, în afara NATO sau a oricărei alte alianţe.

Ucraina consideră aceste condiţii echivalente cu capitularea, iar Zelenski a descris poziţia Rusiei ca fiind un ultimatum.

Ucraina doreşte o încetare imediată a focului, reparaţii, garanţii internaţionale de securitate şi nicio restricţie asupra forţei sale militare.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Şefii delegaţiilor Federaţiei Ruse şi Ucrainei, Vladimir Medinski şi Rustem Umerov, au o întâlnire tête-à-tête la Palatul Ciragan, a declarat o sursă pentru agenţia oficială rusă TASS.

„Şefii delegaţiilor Rusiei şi Ucrainei au o întâlnire bilaterală la palatul Chiraghan. Întâlnirea are loc în format tête-à-tête”, a declarat interlocutorul agenţiei.

Anterior, o sursă TASS a informat că delegaţiile Rusiei şi Ucrainei se află la locul întâlnirii, însă jurnaliştii nu au văzut sosirea lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.