Talibanii au anunţat că suspendă discuţiile ”sterile” pe care le poartă în mod direct cu Guvernul afgan - de opt zile -, primele de 18 ani, cu privire la un schimb de prizonieri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am trimis o echipă tehnică la Comisia Deţinuţilor de la Kabul pentru a ne identifica deţinuţii (...). Însă, din nefericire, eliberarea lor a fost amânată dintr-un motiv sau altul până acum”, a anunţat pe Twitter, în noaptea de luni spre marţi, un purtător de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen.

”Brusc, echipa noastră tehnică nu va mai participa la aceste reuniuni sterile” începând de marţi, a anunţat el.

Aceste întâlniri sunt primele la Kabul de când talibanii au fost îndepărtaţi de la putere, în 2001, de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite.

Insurgenţii au refuzat mereu să recunoască în mod oficial Guvernul afgan, pe care-l cataloghează drept ”marioneta” Washingtonului.

În cadrul acestor reuniuni ei au doscutat despre eliberarea a 5.000 de deţinuţi talibani în schimbul a 1.000 de membri ai forţelor afgane - unul dintre punctele-cheie ale acordului semnat la 29 februarie, la Doha, de către Statele Unite cu rebeli - neratificat de Kabul.

Washingtonul promite în acest text o retragere a forţelor străine din Afganistan în decurs de 14 luni, cu condiţia ca talibanii să respecte angajamente în domeniul securităţii pe care şi le-au asumat şi să participe la un dialog ”interafgan”.

Matin Bek, un membru al echipei de negociere numit de către Guvernul afgan pentru a discuta cu insurgenţii, a anunţat luni că schimbul de deţinuţi întârzie din cauză talibanii cer eliberarea a 15 ”comandanţi de rang înalt”.

”Noi nu putem să eliberăm asasinii poporului nostru”, a justificat el în faţa presei.

”Noi nu vrem ca ei să se întoarcă pe câmpul de luptă şi să cucerească o provincie întreagă”, a subliniat el.

Guvernul era pregătit să elibereze până la 400 de deţinuţi talibani puţin periculoşi, într-un gest de bunăvoinţă şi în schimbul unei reduceri ”considerabile” a violenţei, însă talibanii au respins această ofertă, a precizat el.

Talibanii au acuzat duminică autorităţile de la Kabul de ”încălcarea” Acordului de la Doha şi de faptul că sunt ”iresponsabile”.

Însă, de la semnarea textului, insurgenţii au comis sute de atacuri vizând forţele de securitate afgane, omorând numeroşi militari şi poliţişti.

Un purtător de cuvânt al Guvernului afgan a anunţat că Executivul va continua să lucreze la proiectul în vederea schimbului de deţinuţi.

”Le cerem talibanilor să nu saboteze procesul de pace cu scuze”, a declarat la Kabul un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional afgan de Securitate Javid Faisal, citat de Reuters.

Hotărârea talibanilor de a suspenda discuţiile ar putea antrena o reintensificare a violenţelor, o ipoteză susceptibilă să facă caduc planul retragerii trupelor străine, inclusiv americane, din Afganistan, un obiectiv major al preşedintelui american Donald Trump în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.