Guvernul taliban din Afganistan sărbătoreşte marţi - o zi declarată liberă - doi ani de la preluarea controlului ţării prin celebrări şi o declaraţie prin care îşi marchează cu mândrie întoarcerea la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cucerirea Kabulului a dovedit o dată în plus că nimeni nu poate controla mândra naţiune şi că niciunui invadator nu i se va permite să ameninţe independenţa şi libertatea ţării”, salută autorităţile talibane într-un comunicat.

Steaguri alb-negre ale Emiratului Islamic Afganistan - numele dat ţării de noii ei conducători - flutura la puncte de control de securitate ale capitalei, care a căzut la 15 august 2021, când Guvernul susţinut de Statele Unite s-a prăbiuşit, iar liderii afgani au fugit în străinătate.

Străzile capitalei erau calme marţi, au constatat jurnalişti AFP. Talibani s-au adunat în faţa fostei Ambasade a Statelor Unite, iar unii dintre bărbaţi îşi făceau selfie în timp ce răsuna imnul.

”APARTHEID AL SEXELOR”

”Azi (marţi) este o zi fericită”, ”este data sfârşitul ocupaţiei ţării noastre”, declară AFP un student la medicină, Mortaza Khairi, în vârstă de 21 de ani.

Fetele nu pot face studii superioare, pentru că nu mai au acces la universitate.

În aceşti doi ani, autorităţile talibane şi-au inpus interpretarea austeră a islamului în această ţară, iar femeile suferă puternic din cauza unor legi catalogate de ONU drept un ”apartheid al sexelor”.

O defilare militară prevăzută la Kandahar, leagănul mişcării talibane, de unde liderul suprem Hibatullah Akhundzada guvernează prin decrete, a fost până la urmă anulată.

Convoaie talibane urmau să străbată străzile Heratului (vest) şi Kabulului, iar Ministerul Educaţiei organiza o sărbătoare într-o şcoală, într-un cartier al capitalei în care se adunau altădată diplomaţi, în prezent puţini, în contextul în care Guvernul taliban nu este recunoscut în mod oficial de către celelalte ţări.

MOARTE OCCIDENTALILOR!

”Moarte europenilor! Moarte occidentalilor! Trăiască Emiratul Islamic Afganistan! Moarte americanilor!” scandau marţi apărători ai talibanilor la Herat (vest).

Restricţii ale drepturilor femeilor - care sunt excluse din viaţa publică şi de căi de acces la locuri de muncă şi educaţie - constituie un obstacol major în negocieri în vederea unei recunoaşteri a Guvernului de către comunitatea internaţională şi în ajutoare pe care aceasta le poate aduce.

Un grup de experţi ONU a denunţat luni promisiunile nerespectate ale autorităţilor talibane de a instaura un regim mai flexibil decât cel din prima perioadă în care s-a aflat la putere, din 1996 în 2001.

”În pofida asigurărilor date de către autorităţile talibane de facto, porivit cărora orice restricţie cu privire la accesul la educaţie ar fi temporară, faptele de pe teren au demonstrat existenţa unui sistem accelerat, sistematic şi global de segregare, de marginalizare şi de persecuţie”, denunţă ei într-un comunicat.

”Toate fetele şi femeile din Afganistan vor să-şi regăsească libertatea”, subliniază Hamasah Bawar, o fostă studentă.

DISPERARE

Odată cu apropierea acestei sărbători, femeile afgane şi-au exprimat frica şi disperarea faţă de pierderea drepturilor, iar unele au organizat mici manifestaţii, cele mai multe dintre ele cu faţa mascată.

Afganii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de criza economică şi umanitară care face ravagii de la preluarea puterii de către talibani, care a condus la disparţia ajutoarelor şi la impunerea unor sancţiuni.

Un agricultor, Rahatullah Azizi, în vârstă de 35 de ani, declară AFP că mai înainte trăia din recoltele sale, dar în prezent are doar ”suficient pentru a mânca”.

El îşi exprimă uşurarea faţă de o îmbunătăţire în domeniul securităţii şi spune că poate circula liber noaptea, fără teama de a fi agresat.

Securitatea s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii doi ani, însă Statul Islamic (SI) rămâne o ameninţare, iar tensiunile cu Pakistanul au crescut din cauza unei creşteri a atacurilor în zone de frontieră ămpărţite de către cele două ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.