Al treilea mare oraş din Afganistan, Herat, era, joi, la un pas de a cădea în faţa talibanilor, pe fondul unor lupte grele, gruparea militantă stabilind şi un cap de pod la mai puţin de 150 km (95 mile) de Kabul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gruparea a revendicat controlul asupra Heratului şi, în ceea ce ar fi cele mai semnificative două victorii de când a început ofensiva, în luna mai, pare să fie aproape de capturarea Kandaharului, a declarat o sursă diplomatică.

Kandahar este al doilea oraş ca mărime din Afganistan şi casa spirituală a talibanilor, care controlează acum aproximativ două treimi din ţară.

Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că se aşteaptă ca Departamentul de Stat să anunţe că un număr semnificativ de angajaţi ai ambasadei SUA la Kabul vor fi relocaţi pe măsură ce talibanii vor avansa. Aceştia au spus că armata SUA va ajuta la relocare, ceea ce va duce la suplimentarea temporară a forţelor în această ţară, la mai puţin de trei săptămâni înainte de retragerea forţelor internaţionale condusă de SUA.

Nu era încă clar dacă personalul ambasadei va fi mutat în Afganistan sau în afara acestuia. Progresele rapide ale militanţilor au determinat Statele Unite şi Germania să-şi îndemne cetăţenii să părăsească ţara imediat.

Kandahar şi alte zone sudice şi estice care se învecinează cu Pakistanul sunt de mult timp fiefuri ale talibanilor, în timp ce Herat se află în cealaltă parte a ţării, lângă graniţa cu Iranul.

"După cum puteţi vedea, suntem chiar acum în sediul poliţiei din Herat", a declarat un luptător taliban într-un videoclip distribuit de purtătorul de cuvânt al grupului, Qari Yousuf Ahmadi.

Ahmadi a spus mai târziu că biroul guvernatorului Herat a fost luat, iar forţele guvernamentale s-au predat. Dacă capturarea sa va fi confirmată, Herat ar fi a zecea capitală de provincie - şi cea mai importantă - pe care talibanii au cucerit-o în ultima săptămână.

În Kandahar, majoritatea părţilor oraşului erau sub controlul grupului, dar luptele se desfăşurau încă, a declarat pentru Reuters un comandant taliban.

Joi mai devreme, talibanii au capturat Ghazni, situat pe drumul Kandahar-Kabul, la aproximativ 150 km sud-vest de capitală.

Având linii telefonice în toată ţara, Reuters nu a putut contacta oficialii guvernamentali pentru a confirma care dintre oraşele atacate a rămas în mâinile guvernului.

Miercuri, un oficial al apărării SUA a citat serviciile secrete americane spunând că talibanii ar putea izola Kabulul în 30 de zile şi, eventual, să-l preia în 90.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.