Talibanii nu au cucerit întreaga regiune Panjshir din Afganistan, anunţă miercuri Ahmad Wali Massoud, fratele defunctului comandant Ahmad Shah Massoud, un simbol al luptei antitalibane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Talibanii au venit împreună cu teroriştii să cucerească drumul din Panjshir. Cei care cunosc geografia Panjshirului o cunosc. Ei au venit să cucerească un drum. Însă Panjshirul are atâtea văi”, a declarat Ahmad WaliMassoud la un simpozion pe tema Afganistanului, organizat de către o universitate elveţiană şi Misiunea Permanentă a Afganistanului la ONU, la Geneva.

”Aşadar, să nu credeţi că, pentru că au cucerit un drum, au cucerit Panjshirul”, a subliniat el, alături de scriitorul francez Bernard Henri-Lévy.

Talibanii au anunţat luni că au preluat controlul deplin al Văii Panjshir şi au ameninţat pe oricine vrea să li se opună.

Valea Panjshir, o enclavă în care accesul este dificil, situată la 80 de kilometri nord de Kabul, era fieful opoziţiei armate împotriva talibanilor, care au preluat puterea la 15 august, în urma unei campanii militare fulger, cu două săptămâni înainte de plecarea ultimilor militari străini din ţară.

Ahmad Wali Massoud a insistat asupra faptului că talibanii ”nu au cucerit Panjshirul”.

”Avem în continuare mi de combatanţi în Vale, care pot reveni în orice moment”, a declarat el.

”Am fost atinşi, dar nu am murit, suntem în continuare în viaţă”, a subliniat el.

În Panjshir - un vechi bastion antitaliban, pe care fostul comandant legendar Ahmed Shah Massoud l-a făcut celebru la sfârşitul anilor '80, înainte să fie asasinat de către Al-Qaida, în 2001 - se află Frontul Naţional afgan al Rezistenţei (FNR), condus de către Ahmad Massoud, fiul comandantului Massoud.

Panjshirul nu a căzut nici în timpul ocupaţiei sovietice, în anii '90, şi nici în timpul ascensiunii talibanilor, un deceniu mai tâîrziu.

Ahmad Wali Massoud îndeamnă comunitatea internaţională să nu recunoască regimul talibanilor şi să susţină ”cauza Panşirului”.

”Noi luptăm pentru dreptul nostru, pentru libertate, pentru democraţie, pentru drepturile omului. Acesta nu este un război. Prin urmare, există acum oportunitatea, probabil ultima oportunitate pe care o avem, să luptăm în mod real împotriva terorismului în Afganistan şi în lume”, a tunat el, îndemnând la ”rezistenţă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.