Ministerul taiwanez de Externe urmează ”să contacteze partea franceză cât mai curând pentru a afla mai multe despre sensul declaraţilor” pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le-a făcut în avion, la întoarcerea dintr-o vizită de stat China, din cauza cărora a fost atacat în Statele Unite şi criticat în Europa, relatează Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest demers are, însă, puţine şanse de izbândă pe canale oficiale, comentează săptămânalul francez, care a solicitat o reacţie a Taipeiului.

Problema taiwaneză, mult timp un tabu în Franţa, ar putea începe să devină un subiect, comentează publicaţia.

Taïwanul are la Paris un Birou de reprezentare, care nu este recunoscut drept ambasadă.

Franţa şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu autorităţile din Taiwan în 1964, când generalul Charles de Gaulle a stabilit relaţii cu Republica Populară Chineză.

Guvernul de la Taipei este succesorul naţionaliştilor chinezi, înfrânţi în Războiul Civil chinez din 1949, refugiaţi pe insulă.

Republica China - numele oficial al Taiwanului -, tot mai izolată pe scena internaţională, a pus capăt dictaturii naţionaliste şi a adoptat regim democratic în anii '90, iar opozanţii unei reunificări cu China sunt în prezent larg majoritari.

INCOERENŢĂ

În reacţia sa faţă de declaraţiile lui Emmanuel Macron, un purtător de cuvânt al ministerului taiwanez de Externe evocă mai multe declaraţii oficiale franceze din ultimii doi ani, prin care diplomaţia franceză a părut, în contradicţie cu declaraţii recente ale şefului statului francez, să adere la poziţia consensuală a Occidentului de a avertiza Beijingul împotriva oricărui recurs la forţă.

Diplomaţia taiwaneză evocă astfel texte ale unui summit franco-britanic, la 13 martie 2023, ale unei reuniuni franbco-japoneze în ianuarie 2022, ale noii strategii în regiunea Asia-Pacific din februarie 2022 şi revizuirii strategiei naţionale din noiembrie 2022 care ilustrează, potrivit Taipeiului, ”menţinerea coerentă a poziţiei şi revendicărilor franceze”.

”Ţara noastră va continua să coopereze cu partenerii internaţionali care împărtăşesc aceleaşi idei în vederea menţinerii comune a păcii, deschiderii şi prosperităţii în regiunea indo-pacifică şi pentru a salva ordinea internaţională şi valorile democraţiei şi libertăţii”, subliniază Taipeiul în răspunsul său.

Cooperări locale se multiplică, între regiuni şi colectivităţi taiwaneze şi franceze, dar şi vizite ale unor parlamentari francezi şi taiwanezi, însă Franţa este mult mai prudentă în stabilirea unor contacte la nivel guvernamental.

Ţări din Occident au trimis membri ai guvernelor pe insulă în vederea dezvoltării unor cooperări comerciale sau tehnice, însă Emmanuel Macron a declarat cotidianului Le Monde, în cursul vizitei sale în China, că refuză ca vreun oficial guvernamental francez să se ducă în Taiwan.

Ministrul taiwanez de Externe Joseph Wu a declarat agenţiei Bloomberg că o delegaţie parlamentară franceză urmează să efectueze ”foarte curând” o vizită aa Taipei.

Această delegaţie urmează să fie condusă de către un deputat din cadrul majorităţii prezideţiale, Éric Bothorel, preşedintele ”Grupului de studii cu vocaţie internaţională în probleme legate de expansiunea economiei taiwaneze”, un fel de Grup de Prietenie Franţa-Taiwan.

”Noi nu cerem o «accelerare în subiectul Taiwan», ci o scădere a presiunilor Chinei şi menţinerea statu-quoului. Singura responsabilă de punerea lui în discuţie este China”, scria luni pe Twitter alesul macronist, exact pe dos faţă de spusele lui Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.