Ministerul de Externe al Tadjikistanului l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta faţă de ceea ce a descris ca fiind un tratament nedrept pe care Moscova îl aplică cetăţenilor tadjici, o dispută rară între cei doi aliaţi post-sovietici, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE de la Duşanbe a declarat că este serios îngrijorat de cazurile frecvente în care cetăţenii tadjici au fost trataţi într-un mod deliberat negativ.

Ministerul nu a făcut nicio menţiune despre arestarea de către Rusia a mai multor bărbaţi despre care Moscova a afirmat că sunt din Tadjikistan, în urma atentatului de la sala de concerte Crocus City Hall, la 22 martie, la periferia capitalei ruse.

Duminică, într-o declaraţie separată, ministerul tadjik a anunţat că aproape 1.000 de cetăţeni ai săi care încercau să intre în Rusia au fost blocaţi pe aeroportul Vnukovo din Moscova începând cu 27 aprilie "fără să li se asigure condiţii sanitare adecvate". Acesta a precizat că 27 de tadjici au fost deportaţi şi alţi 306 au fost trecuţi pe o listă de persoane ce urmează să fie deportate din Rusia.

"Astfel de măsuri restrictive sunt luate doar în ceea ce priveşte cetăţenii din Tadjikistan", a arătat MAE tadjic. De asemenea, zeci de tadjici au fost blocaţi în alte aeroporturi din Moscova, a adăugat acesta.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat luni că Rusia a înăsprit temporar controalele la graniţe, ca măsură de prevenire a terorismului, dar că ia măsuri pentru a rezolva întârzierile mari la frontieră. "Subliniem în mod special că astfel de măsuri sunt de natură temporară şi nu ţin cont de naţionalitatea celor care sosesc (în Rusia)", a spus ea.

După destrămarea URSS, Tadjikistanul face parte din organizaţia economică şi de securitate condusă de Rusia şi găzduieşte o bază militară rusă. Economia sa depinde în mare măsură de remitenţele primite de la peste un milion de muncitori tadjici imigranţi care lucrează în Rusia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.