Sute de romi au fost evacuaţi forţat dintr-un sat din vestul Rusiei, a recunoscut Sergey Fadeey, şeful consiliului local, după ce un cetăţean de etnie rusă a fost ucis şi altul se află în comă, conform The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fadeey a declarat pentru Novaya Gazeta: „Au fost aduse autobuze şi toţi romii care locuiau aici au fost transportaţi în Volgograd, unde comunitatea locală diaspora a fost de acord să îi primească. Au fost luaţi cu forţa. Acum analizăm dacă ei locuiau legal în acest sat”.

Tensiunile dintre romi şi sătenii de etnie rusă din regiunea Penza au ajuns la apogeu săptămâna trecută, cînd au avut loc violenţe, incendieri, evacuări forţate şi au existat chiar şi acuzaţii că SUA ar fi fost implicate în violenţe.

Videoclipurile din satul Chemodanovka arată cum casele romilor au fost incendiate după ce un bărbat de etnie rusă a fost ucis prin înjunghiere în violenţele recente. Alţi patru ruşi au fost internaţi în spital după luptele de stradă, care ar fi fost iniţiate de sătenii ruşi care acuzau romii de hărţuire sexuală.

La scurt timp, romii au dispărut din sat, lăsând în urma lor 90 de case goale.

După ce Fadeey a declarat că sute de romi au fost evacuaţi forţat, guvernul regional a comunicat că romii au părăsit satul paşnic. Consiliul local a informat The Guardian că îi este interzis să ofere declaraţii reporterilor.

Biroul guvernatorului a informat că în jur de 650 de romi au părăsit satul Chemodanovka, precum şi satul vecin Lopatka, însă nu au fost forţaţi.

După primele violenţe de joi, în jur de 1.500 de săteni au cerut protecţia guvernului regional protestând prin blocarea autostrăzii M5.

Guvernatorul Ivan Belozertsev s-a deplasat la faţa locului pentru a calma spiritele şi a dat vina pe SUA.

„America, vestul, au alocat fonduri imense pentru pregătirea oamenilor de aici... sunt în toate regiunile, inclusiv a noastră şi nu doresc să rezolve problemele, vor să destabilizeze situaţia. Aduc informaţii false aici”, a afirmat Belozertsev în faţa protestatarilor.

El a precizat că agenţi americani încearcă să mărească tensiunile în Rusia.

Pentru a calma tensiunile, guvernul a interzis vânzarea de alcool în regiune.

Reprezentantul regional pentru comunitatea romă, Andrei Ogly, a afirmat: „Am avut parte de o tragedie imensă. Diaspora romă îşi transmite condoleanţele către rudele bărbatului care a murit şi ne rugăm ca persoana rănită să îşi revină ... Nu dorim să avem un conflict cu cei din oraş ... Acest conflict trebuie rezolvat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.