Sute de mitinguri, potrivit presei de stat, au avut loc sâmbătă în Iran împotriva Statelor Unite şi Israelului şi pentru a-i susţine pe palestinieni cu ocazia comemorării anuale a luării de ostatici de la ambasada SUA din Teheran în 1979, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Jos America, jos Israelul", au scandat manifestanţii, mulţi dintre ei elevi şi studenţi, în faţa fostei ambasade din centrul Teheranului, unde steagurile celor două ţări au fost călcate în picioare şi arse, au observat jurnaliştii AFP. Efigii care îi ironizau pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pe preşedintele american Joe Biden au fost, de asemenea, branduite.

Potrivit presei oficiale, manifestaţii organizate de autorităţi au avut loc în 1.200 de oraşe din întreaga ţară, printre care la Mashhad (nord-est), Isfahan (centru) şi Shiraz (sud).

La aproape o lună de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, numeroşi manifestanţi au fluturat steagul palestinian, precum şi pe cel al Hezbollah, mişcarea libaneză pro-iraniană.

Principalul vorbitor la mitingul de la Teheran, Mohammad Bagher Ghalibaf, preşedintele Parlamentului, a salutat atacul mişcării islamiste palestiniene "potopul de la Al-Aqsa" asupra Israelului din 7 octombrie, care "a schimbat istoria". El a denunţat operaţiunea militară desfăşurată de atunci de forţele israeliene în Fâşia Gaza, afirmând că "masacrul de copii şi femei" reprezintă "culmea dispreţului şi a neputinţei".

Potrivit unui bilanţ publicat vineri de Hamas, partidul aflat la putere în teritoriu, 9.227 de persoane, dintre care 3.826 de copii, au fost ucise în loviturile israeliene. În Israel, cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise de la începutul războiului, majoritatea fiind civili, potrivit autorităţilor.

În fiecare an, la 4 noiembrie, Republica Islamică sărbătoreşte "ziua luptei împotriva aroganţei mondiale" pentru a marca asaltul ambasadei americane din 1979 şi începutul luării de ostatici a 52 de diplomaţi americani, ţinuţi prizonieri timp de 444 de zile. Cinci luni mai târziu, Washingtonul a întrerupt legăturile diplomatice cu Teheranul, care nu au mai fost restabilite de atunci, şi a impus un embargo asupra acestei ţări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.