Susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat marţi în faţa tribunalului din Miami unde fostul preşedinte american urmează să se prezinte pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile penale legate de păstrarea ilegală a unor documente de securitate naţională după ce a părăsit funcţia prezidenţială, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inculparea oficială a lui Donald Trump presupune ca fostului preşedinte să i se ia amprentele digitale, iar el să spună cum pledează, vinovat sau nevinovat. Audierea este programată la ora locală 15.00 (22.00, ora României).

Câteva zeci de protestatari şi jurnalişti s-au amestecat în faţa tribunalului, în timp ce elicopterele survolau deasupra. Securitatea este strictă, iar reporterii nu au voie să introducă în clădire telefoane mobile sau alte dispozitive electronice.

Aceasta va fi deja a doua vizită într-o sală de judecată pentru fostul preşedinte Donald Trump în ceva mai mult de două luni. La începutul lunii aprilie, el a pledat nevinovat la acuzaţiile care i se aduc într-un proces intentat la nivel de stat, în New York, în cazul Stormy Daniels, vedeta porno pe care Trump a plătit-o în campania electorală din 2016 pentru a păstra tăcerea în legătură cu o presupusă legătură sexuală. Practica de a plăti un martor în schimbul tăcerii nu este în sine ilegală, dar banii respectivi au fost trecuţi în mod necorespunzător în evidenţele contabile ale campaniei şi de aici decurg problemele judiciare ale fostului preşedinte.

În cazul documentelor clasificate, care este un proces federal, şi nu la nivel de stat, cum este procesul de la New York, Donald Trump şi-a proclamat în repetate rânduri nevinovăţia şi acuză administraţia preşedintelui democrat Joe Biden că îl vizează în mod special pentru a-i afecta noua candidatură la prezidenţiale. El a spus marţi că procurorul special Jack Smith, care a supervizat urmărirea penală, este un "hater” Trump.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Donald Trump se confruntă cu 37 de capete de acuzare în cazul documentelor clasificate. Tribunalul federal a făcut public actul de acuzare. Fostul preşedinte ţinea inclusiv în baie dosare cu secrete ale SUA şi ale aliaţilor

Fostul preşedinte, care împlineşte miercuri 77 de ani, este primul din istoria SUA care se confruntă cu acuzaţii penale, dar acest lucru nu i-a afectat speranţele de a reveni la Casa Albă.

După ce va fi pus sub acuzare marţi, Trump urmează să zboare de la Miami la clubul său de golf din New Jersey, unde are programat să ţină un discurs.

Problemele juridice ale lui Trump nu i-au afectat poziţia în rândul alegătorilor republicani. Un sondaj Reuters/Ipsos arată că Trump îşi menţine un avans larg în faţa rivalilor pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, 81% dintre alegătorii republicani considerând acuzaţiile ca fiind motivate politic. Vivek Ramaswamy, unul dintre rivalii lui Trump pentru nominalizarea republicană din 2024, a declarat că îl va graţia pe Trump dacă el ar fi ales.

În aprilie, apariţia lui Donald Trump la tribunalul din New York, a generat o atmosferă tensionată, cu susţinători vocali şi protestatari, iar oficialii din Miami s-au pregătit acum pentru mulţimi de până la 50.000 de persoane. Unii se tem că retorica încărcată a lui Trump ar putea stimula violenţele, amintind de atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA.

DE CE ESTE ACUZAT DONALD TRUMP ŞI CUM AR PUTEA EVOLUA CAZUL

Procurorul special JAck Smith îl acuză pe Trump că a luat mii de documente care conţineau unele dintre cele mai sensibile secrete de securitate naţională atunci când a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2021, şi le-a depozitat într-un mod impropriu la proprietatea sa din Mar-a-Lago, Florida, potrivit actului de acuzare al marelui juriu publicat săptămâna trecută.

Fotografiile incluse în rechizitoriu arată cutii de documente depozitate pe o scenă din sala de bal, într-o baie şi împrăştiate pe podeaua dintr-o debara.

Actul de acuzare mai susţine că Trump a minţit oficialii care au încercat să le recupereze.

Cele 37 de capete de acuzare se referă la încălcări ale Legii spionajului, care incriminează posesia neautorizată de informaţii privind apărarea, şi la conspiraţie în vederea obstrucţionării justiţiei, care prevede o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Experţii juridici spun că dovezile reprezintă un caz solid, iar Smith a declarat că Trump va avea parte de un proces "rapid".

Judecătoarea desemnată pentru acest caz, Aileen Cannon, a fost numită în funcţie de Trump şi a emis deja o decizie în favoarea sa în timpul anchetei de anul trecut, decizie care a fost anulată în apel. Cu toate acestea, aşa cum este tipic pentru o audiere federală, un magistrat, judecătorul Jonathan Goodman, a fost desemnat să conducă audierea de marţi.

Experţii spun că ar putea trece un an sau mai mult până când va avea loc procesul propriu-zis, din cauza complexităţii pe care o presupune manipularea probelor clasificate.

Avocaţii lui Trump ar putea depune o avalanşă de moţiuni pentru a contesta cazul înainte ca acesta să ajungă la proces, ceea ce ar duce la noi întârzieri.

Între timp, Trump este liber să-şi facă campanie pentru preşedinţie şi ar putea prelua funcţia, chiar dacă ar fi găsit vinovat.

Trump îl acuză pe preşedintele democrat Joe Biden că a orchestrat acest caz federal pentru a-i submina campania. Biden a păstrat distanţa faţă de acest caz şi refuză să comenteze pe marginea acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.