Democraţii şi susţinătorii dreptului la avort au înregistrat marţi o serie de victorii, inclusiv în statele conservatoare Ohio şi Kentucky, un prim semnal că dreptul la avort rămâne o miză puternică pentru democraţi în perspectiva cursei prezidenţiale din 2024, comentează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Ohio, un stat care a votat pentru republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020, alegătorii au aprobat un amendament constituţional care garantează dreptul la avort, potrivit proiecţiilor Edison Research. Rezultatul a prelungit o serie de victorii pentru susţinătorii accesului la avort după decizia de anul trecut a Curţii Supreme a SUA de a anula hotărârea Roe vs. Wade din 1972 şi de a elimina la nivel naţional dreptul de a întrerupe sarcinile.

În Virginia, democraţii au câştigat controlul ambelor camere legislative, potrivit Associated Press. Rezultatul a fost un revers pentru guvernatorul republican Glenn Youngkin, care a făcut o campanie intensă pentru candidaţii republicani şi a încercat să îi unifice în jurul propunerii sale de a interzice majoritatea avorturilor după 15 săptămâni de sarcină.

Iar în Kentucky, guvernatorul democrat Andy Beshear a câştigat un al doilea mandat de patru ani, potrivit proiecţiilor Edison, sfidând tendinţa conservatoare a unui stat care a votat pentru Trump cu peste 25 de puncte procentuale în 2020. Beshear l-a învins pe procurorul general al statului Kentucky, Daniel Cameron, care ar fi fost primul şef de culoare al executivului statului. Beshear şi-a menţinut un nivel ridicat de popularitate, susţinut de modul în care a condus statul în timpul pandemiei de coronavirus şi al dezastrelor naturale. De asemenea, el a candidat pentru a proteja dreptul la avort, deşi nu poate să anuleze interdicţia aproape totală care a fost adoptată în acest stat. În discursul său de proclamare a victoriei, Beshear a numit victoria sa o "declaraţie clară că politica furiei ar trebui să se încheie aici şi acum".

Aceste competiţii electorale oferă indicii esenţiale despre poziţia electoratului cu mai puţin de 10 săptămâni înainte de competiţia de nominalizare pentru alegerile prezidenţiale din Iowa, care va da startul în forţă al campaniei prezidenţiale din 2024.

Rezultatele ar putea contribui la atenuarea îngrijorărilor unor democraţi la nivel naţional, care sunt neliniştiţi de lipsa de popularitate a preşedintelui Joe Biden. Într-un comunicat, Biden a lăudat rezultatul din Ohio, spunând: "În această seară, americanii au votat încă o dată pentru a-şi proteja libertăţile fundamentale - iar democraţia a câştigat".

Ohio a fost cel mai recent câmp de luptă pentru avort, la aproape un an şi jumătate de la decizia Curţii Supreme. Anul trecut, grupurile de susţinere a dreptului la avort au obţinut o serie de victorii prin introducerea acestei chestiuni pe buletinele de vot în referendumuri legate de avort, inclusiv în state conservatoare. Democraţii au mizat pe această strategie. Rezultatul din Ohio va impulsiona eforturile deja în curs pentru a supune la vot în 2024 măsuri similare în mai multe state, inclusiv în statele de mare influenţă Arizona şi Florida.

CITEȘTE ȘI SUA - Ohio votează pentru a introduce dreptul la avort în Constituţia statului

În Virginia, toate cele 40 de locuri din Senat şi cele 100 de locuri în Camera Delegaţilor au fost disputate în alegerile de marţi. Săptămâna trecută, Biden şi-a adăugat greutatea politică în Virginia, susţinând 16 democraţi care candidează în curse strânse pentru Cameră şi şapte pentru Senat şi făcând în acelaşi timp un apel către susţinători de strângere de fonduri.

Pe de altă parte, marţi, guvernatorul republican al statului Mississippi, Tate Reeves, a câştigat un al doilea mandat în faţa contracandidatului său democrat, Brandon Presley, fost primar şi văr de-al doilea al cântăreţului Elvis Presley. Presley a strâns mai multe fonduri decât Reeves, dar s-a confruntat cu o ascensiune dificilă într-un stat care a votat pentru Trump în detrimentul lui Biden cu peste 16 puncte procentuale în 2020. Atât Reeves, cât şi Cameron în Kentucky au fost susţinuţi de Trump, favorit pentru nominalizarea partidului său la Casa Albă în 2024, în ciuda unei serii de probleme juridice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.