Curtea Supremă britanică a găsit marţi ”ilegală” suspendarea Parlamentului decisă de către premierul Boris Johnson şi stabileşte ca acesta să se întrunească din nou ”cât mai rapid posibil”, o decizie spectaculoasă şi o înfrângere majoră pentru şeful Guvernului de la Londra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul Partidului Laburist (în opoziţie) Jeremy Corbyn i-a cerut imediat lui Boris Johnson să demisioneze.

Cei 11 judecători au decis în unanimitate că avizul lui Boris Johnson prin care i-a cerut reginei Elizabeth a II-a să suspende Parlamentul timp de cinci săptămâni, până la 14 octombrie, cu două săptămâniînainte de Brexit, este ”ilegal, nul şi neavenit”.

”Parlamentul nu a fost suspendat”, a declarat preşedinta Curţii Supreme, Lady Hale, apreciind că este necesar ca acesta să se întrunească din nou ”cât mai rapid posibil”.

Preşedintele Camerei Comunelor John Bercow a declarat că aceasta urmează ”să se reunească fără întârziere” şi că va consulta în acest sens liderii diverselor partide politice ”de urgenţă”.

Judecătorii au urmărit argumentarea adversarilor şefului Guvernului, care îl acuză de faptul că a suspendat Parlamentul cu scopul de a pune căluş opoziţiei şi a scoate Regatul Unit din UE la 31 octombrie, inclusiv fără un acord de divorţ.

”Deputaţii trebuie să fie curajoşi şi să ceară socoteală acestui Guvern fără scrupule”, a declarat Gina Miller, o activistă anti-Brexit aflată la originea unuia dintre recursurile examinate de Curtea Supremă.

Boris Johnson a repetat neîncetat că suspendarea Parlametului este justificată, în vederea pregătirii şi prezentării priorităţilor sale politice naţionale, după venirea sa la putere, la sfârşitul lui iulie.

Este neobişnuit ca un lider al Regatului Unit să amâne sesiunea parlamentară în acest scop. În plus, Parlamentul nu se întruneşte, în mod tradiţional, timp de săptămâni, în septembrie, care este perioada congreselor anuale ale partidelor.

Însă această suspendare, din cauza lungimii sale, a provocat un val de indignare în ţara parlamentarismului, declanşând manifestaţii şi o ofensivă judiciară.

Curtea supremă a fost sesizată în urma a două hotărâri divergente - una dată de Înalta Curte de la Londra, care stabilea că ea nu este în măsură să tranşeze cu privire la o decizie politică, cealaltă, pronunţată de către justiţia scoţiană, care găsea ”ilegală” decizia premierului.

Boris Jonhson nu a exclus ca, în cazul în care este înfrânt, să suspende din nou Parlamentul şi să se asigure, de această dată, de legalitatea demersului său.

În orice caz, faptul că Curtea a stabilit că dezbaterea nu ţine doar de sfera politică ar putea să creeze un precedent important, apreciază unii specialişti.

LOVITURĂ DEVASTATOARE

Este vorba nu doar despre faptul de a afla dacă decizia este ”legală”, ci şi de a vedea ”dacă Curtea Supremă britanică devine un arbitru, un fel de Curte Constituţională într-o ţară fără o Constituţie scrisă”, sublinia Tony Travers, un expert în politică la London School of Economics (LSE), înainte de citirea hotărârii.

”Aceasta ar fi o mare etapă. Aceasta va fi cea mai mare afacere constituţională, cu siguranţă a deceniului şi probabil a secolului”, preconiza Robert Hazell, de la University College London.

În cursul dezbaterilor de la Curtea Supremă, avocatul lui Gina Miller, David Pannick, a argumentat că durata suspendării arată că scopul premierului este de ”reduce Parlamentul la tăcere”.

Însă, Guvernul consideră că nu justiţiei îi revine să se pronunţe asupra ”prorogării” Parlamentului, pentru că decizia premierului era ”fundamental politică prin natura” sa.

Boris Johnson a aflat despre hotărârea justiţiei marţi, la New York, unde se află pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

Ea constituie pentru el o lovitură devastatoare, în contextul în care parlamentarii au adoptat de urgenţă, înaintea suspendării, la 9 septembrie, o lege care-l obligă să solicite o amânare cu trei luni a Brexitului, în cazul în care nu ajunge la un acord cu Bruxellesul.

Acesta este un scenariu pe care Boris Johnson îl respinge în mod categoric.

Intenţionează el să demizioneze în cazul în care Curtea Supremă îi arată că nu a avut reptate?

”Aştept să văd ce decid judecătorii (...), pentru că, aşa cum am spus înainte, cred că motivele (...) de a vrea un discurs al reginei (în care se prezintă programul politic al Guvernului) sunt foarte bune”, declara el presei britanice la bordul avionului care-l aducea la New York.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.