Tânărul suspectat că l-a vizat sâmbătă pe premierul japonez Fumio Kishida cu un dispozitiv exploziv artizanal, Ryuji Kimura, în vârstă de 24 de ani, se află în proces cu Guvernul nipon, iar litigiul priveşte o regulă electorală, potrivit presei japoneze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kishida nu a fost rănit în acest incident care a avut loc în timp ce se afla în vizită într-un mic port pescăresc, în departamentul Wakayama (vest).

Alte două persoane au fost rănite uşor.

Presa japoneză dezvăluie că Ryuji Kimura, suspectul arestat imediat după fapte, a depus plângere împotriva Guvernului, în iunie 2022, deoarece considera contrară Constituţiei o regulă electorală care le interzice persoanelor în vârstă de până la 30 de ani - ca el - să candideze la un mandat în Camera superioară a Parlamentului.

Fără să confirme obiectul,litigiului, purtători de cuvânt ai Tribunalului din Kobe şi de la Înalta Curte din Osaka (vest) au declarat marţi AFP că Kimura a depus plângere împotriva Guvernului şi a pierdut în primă instanţă.

Înalta Curte din Osaka urmează să-i examineze apelul luna viitoare.

Kimura, în vârstă de 24 de ani, cere Guvernului despăgubiri în sumă de 100.000 de yeni (680 de euro) din cauza ”suferinţei metale” pe care acuză că i-a cauzat-o imposibilitatea de a candida în alegeri la Senat vara trecută, potrivit presei.

El nu era în măsură să plătească nici cei trei milioane de yeni (peste 20.000 de euro) pe care toţi candidaţii este necesar să-i plătească pentru a participa în aceste alegeri, potrivit cotidianului Yomiuri.

Suspectul atacului care l-a vizat pe Kishida a refuzat, până în prezent, să stea de vorbă cu anchetatorii.

Acest nou incident a avut loc la doar nouă luni după asasniarea fostului premier japonez Shinzo Abe, la o adunare eectorală, care a obligat arhipelagul nipon să-şi revizuiască dispozitivele de securitate.

Presupusul asasin al lui Shinzo Abe, Tetsuya Yamagami, îl acuza pe fostul şef al Guvernului de legături strânse cu Biserica Unificării - supranumită ”Secta Moon” - care i-ar fi ruinat familia lui Yamagami.

Presa locală scrie că Kimura ar fi criticat şi el presupuse legături ale lui Abe cu această organizaţie religioasă şi că ar fi denunţat funeraliile de stat cu care a fost înhumat în septembrie de către Guvernul japonez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.