Judecătorul Samuel Alito de la Curtea Supremă de Justiţie a SUA a prelungit miercuri cu două zile blocarea temporară a limitării stabilite de instanţe inferioare pentru accesul la pilula de avort pe bază de mifepristonă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce litigiul legat de pastila pentru avort continuă, decizia de a menţine acest subiect în aşteptare le oferă judecătorilor ceva mai mult timp pentru a lua în considerare solicitările administraţiei preşedintelui Joe Biden şi ale producătorului pilulei, Danco Laboratories, de a bloca o ordonanţă preliminară emisă la 7 aprilie de judecătorul districtual Matthew Kacsmaryk din Texas, care ar limita foarte mult disponibilitatea mifepristonei, după ce grupuri antiavort au contestat în justiţie reglementările federale prin care medicamentul fusese aprobat pe piaţă.

Ordinul lui Alito prelungeşte pauza în acest litigiu până vineri la ora locală 23:59 (sâmbătă, ora 6:59 ora României). Anterior, el suspendase hotărârile instanţelor inferioare până la sfârşitul zilei de miercuri.

Administraţia Biden încearcă să apere mifepristona în faţa numărului tot mai mare de interdicţii şi restricţii privind avortul adoptate de statele conduse de republicani de când Curtea Supremă a anulat în iunie 2022 decizia istorică Roe vs. Wade din 1973, care legalizase procedura la nivel naţional.

Casa Albă este pregătită pentru o lungă luptă juridică pe această temă, a declarat reporterilor secretarul de presă Karine Jean-Pierre. "Este clar că urmărim îndeaproape acest lucru. ... Suntem pregătiţi pentru orice rezultat pe care Curtea Supremă l-ar putea emite", a declarat Jean-Pierre.



Food and Drug Administration (FDA), agenţia americană responsabilă pentru siguranţa produselor alimentare, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, a aprobat mifepristona în anul 2000. Cazul actual ar putea submina însă autoritatea agenţiei federale de reglementare în ceea ce priveşte siguranţa medicamentelor.

"Vom continua să susţinem aprobarea de către FDA a mifepristonei, care este bazată pe dovezi", a adăugat Jean-Pierre. "Şi vom continua să susţinem autoritatea de expert independent a FDA de a revizui, aproba şi reglementa o gamă largă de medicamente eliberate pe bază de reţetă medicală", a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Mifepristona este utilizată în combinaţie cu un alt medicament numit misoprostol pentru a efectua avorturi medicamentoase, care reprezintă mai mult de jumătate din toate avorturile din SUA.

La 12 aprilie, Curtea de Apel a celui de-al 5-lea Circuit al SUA, cu sediul în New Orleans, a suspendat o parte din ordinul judecătorului districtual Matthew Kacsmaryk din Amarillo, Texas. Decizia judecătorului texan, care ar fi scos medicamentul de pe piaţă prin suspendarea aprobării FDA, a fost luată într-un proces intentat de grupuri anti-avort care doreau să îl interzică.

Cu toate acestea, instanţa de apel din New Orleans a refuzat să blocheze anumite părţi din ordinul lui Kacsmaryk, restabilind unele restricţii privind distribuţia pilulei, care fuseseră ridicate încă din 2016. Pe lângă cerinţa de a efectua trei vizite medicale în persoană pentru ca unei femei să-i poată fi prescris şi eliberat medicamentul, aceste restricţii includ şi limitarea utilizării acestuia la primele şapte săptămâni de sarcină, faţă de 10 câte sunt prevăzute de actuala legislaţie.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, încearcă acum să obţină de la Curtea Supremă blocarea în totalitate a ordinului lui Kacsmaryk.

Experţii în politica de sănătate şi experţii juridici au declarat că decizia lui Kacsmaryk, dacă va fi menţinută, va ameninţa puterea FDA de a reglementa toate medicamentele la nivel naţional şi de a acţiona ca arbitru suprem în ceea ce priveşte siguranţa medicamentelor.

Curtea Supremă a SUA are o majoritate conservatoare de 6-3.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.