Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat "o crimă odioasă" după ce corpul unui tânăr cioban israelian a fost găsit sâmbătă în Cisiordania ocupată, unde dispariţia sa, cu o zi înainte, a declanşat un val de violenţe împotriva palestinienilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Benjamin Achimeir, în vârstă de 14 ani, a dispărut vineri dimineaţă în timp ce îşi păştea oile în apropiere de satul palestinian al-Mughayyir, în apropiere de Ramallah, la aproximativ 500 de metri de ferme aparţinând coloniştilor israelieni.

Armata a lansat imediat o vânătoare masivă de oameni, iar sute de civili, inclusiv mulţi colonişti, au pornit pe dealurile şi câmpurile din jur pentru a încerca să-l găsească.

Corpul băiatului a fost localizat sâmbătă la prânz, nu departe de păşunile sale şi de fermele din Malachei HaShalom.

"Benjamin Achimeir a fost asasinat într-un atac terorist", au precizat într-un comunicat armata, poliţia şi serviciul de informaţii interne Shin Beth.

Forţele de securitate israeliene sunt angajate "în urmărirea intensă a criminalilor josnici şi a tuturor celor care au colaborat cu ei", a declarat Benjamin Netanyahu într-un comunicat transmis AFP, denunţând "o crimă odioasă".

Şeful guvernului israelian a făcut de asemenea apel la "toţi cetăţenii israelieni să permită forţelor de securitate să-şi facă treaba fără obstacole", fără a-i menţiona direct pe coloniştii înarmaţi care atacă de 24 de ore satele palestiniene din regiune.

Aceste atacuri au continuat sâmbătă, un jurnalist AFP aflat la faţa locului relatând despre focuri de armă şi atacuri cu pietre îndreptate împotriva localităţilor şi a vehiculelor care circulă în zonă. Potrivit Ministerului Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene, cel puţin o persoană a fost ucisă şi aproximativ 30 au fost rănite începând de vineri, multe dintre ele prin împuşcare.

Atacatorii au tras cu muniţie reală şi au dat foc la zeci de case şi vehicule, în timp ce localnicii au răspuns aruncând cu pietre.

Agenţia palestiniană de presă Wafa a relatat sâmbătă că cinci palestinieni au fost răniţi în satul Abu Falah, în apropiere de Ramallah, într-un atac al coloniştilor.

Al-Muhayyir purta sâmbătă dimineaţă urmele violenţelor. Un fotograf al AFP a văzut carcase carbonizate de maşini, camionete şi utilaje agricole care încă fumegau în jurul unor case şi magazii cu pereţii înnegriţi de la incendii. O capră zăcea într-o baltă de sânge, copacii erau carbonizaţi. Pe marginea drumurilor, zeci de maşini au fost incendiate, iar armata a instalat baraje pentru a percheziţiona vehiculele.

Aceste violenţe au loc pe fondul intensificării violenţelor în teritoriile palestiniene de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, la 7 octombrie. Cel puţin 462 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania de soldaţi sau colonişti israelieni, potrivit Autorităţii Palestiniene, care exercită un control administrativ parţial asupra Cisiordaniei.

Raportorul special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, Francesca Albanese, a cerut vineri "ONU să autorizeze desfăşurarea unei prezenţe de protecţie" în aceste teritorii. "Armata israeliană a demonstrat pe deplin că nu doreşte sau nu poate să îndeplinească această misiune", a spus ea.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, la 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene. Ca represalii, Israelul a lansat o operaţiune militară în Gaza care s-a soldat cu 33.686 de morţi, în principal civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.