Supravieţuitorii abuzurilor sexuale şi fizice din şcolile conduse de Biserica Catolică în Irlanda au cerut o întâlnire cu Papa Francisc în timpul vizitei sale din vară pentru discuta despre compensaţii, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biserica Catolică Irlandeză l-a invitat pe suveranul pontif la o conferinţă religioasă în august. Va fi prima vizită a Papei în Irlanda de la cea a lui Ioan Paul al II-lea în 1979.

Grupul Supravieţuitorii Irlandezi al Abuzului asupra Copiilor (Soca) a cerut într-o scrisoare o întâlnire cu Papa Francisc pentru a întreba de ce Biserica Catolică nu a oferit mai multe compensaţii. Scrisoarea a fost trimisă la arhiepiscopul Dublinului, Diarmuid Martin, căruia i s-a cerut să o transmită Vaticanului.

Soca este nemulţumit de o înţelegere între Biserica Catolică şi guvernul irlandez din 2002 în urma căreia plătitorii de taxe au asigurat în mare parte compensarea celor afectaţi de abuzurile din instituţiile religioase. Drept urmare, Biserica a plătit doar 128 de milioane din cei 1.3 miliarde de euro în compensaţii.

„În acest moment nu intenţionez să menţionez sumele implicate dar sunt mari, iar biserica are de plătit o datorie de onoare către Irlanda din moment ce o mare parte din compensaţii rămân neplătite. Aceste probleme ar trebui tratate acum de autorităţile papale de la Roma prin crearea unui birou special pentru transmiterea plăţilor. Nu ar trebui să mai existe amânări cu privire la banii datoraţi statului irlandez”, a spus unul dintre co-fondatorii Soca.

Soca speră să primească un răspuns de la arhiepiscop şi de la Vatican în următoarele două săptămâni.

Un raport de 2.600 de pagini făcut public în 2009 de o comisie privind abuzurile asupra copiilor a relevat că violul era "endemic" în mai mult de 250 de instituţii de ocrotire catolice din Irlanda, în perioada 1930 - 1990, şi că Biserica din Irlanda i-a protejat pe pedofilii din rândurile sale de arestări sau condamnări. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.