Oamenii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi din punct de vedere etnic şi au acelaşi strămoş, a declarat marţi fostul preşedinte taiwanez Ma Ying-jeou, la începutul unei vizite istorice în China, criticată de partidul de guvernământ din Taiwan, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ma Ying-jeou, aflat în funcţie în perioada 2008-2016, este primul fost sau actual preşedinte taiwanez care vizitează China din 1949, de la sfârşitul unui război civil cu comuniştii. când guvernul învins al Republicii Chineze şi-a găsit refugiu în Taiwan.

Ma Ying-jeou se află în vizită pe fondul unor tensiuni sporite, în condiţiile în care Beijingul foloseşte mijloace politice şi militare pentru a încerca să exercite presiuni asupra Taiwanului, guvernat în mod autonom şi democratic, pentru a accepta suveranitatea chineză.

Partidul Democrat Progresist, aflat la putere în Taiwan, a pus la îndoială oportunitatea vizitei lui Ma, imediat după ce China a îndepărtat duminică un alt aliat diplomatic al Taiwanului, Honduras, lăsând insula cu legături diplomatice oficiale cu doar 13 ţări.

În comentariile făcute în oraşul Nanjing, din estul Chinei, la Mausoleul Sun Yat-sen, unde este înmormântat cel care a fost celebru pentru răsturnarea ultimului împărat chinez în 1911 şi pentru instaurarea unei republici, Ma Ying-jeou a lăudat contribuţiile lui Sun.

"Oamenii de ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi şi sunt descendenţi ai împăraţilor Yan şi Galben", a declarat Ma, în declaraţiile furnizate de biroul său.

Ma Ying-jeou a folosit o formulare în limba chineză care înseamnă oameni de etnie chineză, mai degrabă decât să se refere la naţionalitatea lor. Descendenţii împăraţilor Yan şi Galben este o expresie care se referă la un strămoş comun pentru poporul chinez.

Majoritatea taiwanezilor nu se mai identifică drept chinezi, potrivit sondajelor.

Sun este considerat în continuare, în mod oficial, părintele Republicii Chineze, care rămâne denumirea oficială a Taiwanului.

Sun este, de asemenea, lăudat de Partidul Comunist pentru răsturnarea dinastiei Qing, dar guvernele de la Beijing şi Taipei nu se recunosc reciproc.

Vizita lui Ma face parte din acţiunile de apropiere ale principalului partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang (KMT), faţă de China, în speranţa reducerii tensiunilor. KMT favorizează în mod tradiţional relaţiile strânse cu China, dar neagă cu tărie că ar fi pro-Beijing.

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, şi-a oferit în repetate rânduri disponibilitatea de a purta discuţii cu China, dar a fost respinsă, deoarece China o consideră ca fiind separatistă. Ea susţine că numai poporul taiwanez poate decide viitorul său.

Ma, un membru de vază al KMT, a declarat că speră la pace.

"Sperăm sincer că cele două părţi vor lucra împreună pentru a urmări pacea, pentru a evita războiul şi pentru a se strădui să revitalizeze China", a spus el, folosind din nou o expresie care se referă la poporul chinez ca la o etnie şi nu ca la o naţionalitate. "Aceasta este o responsabilitate inevitabilă a poporului chinez de pe ambele părţi ale Strâmtorii şi trebuie să ne străduim", a adăugat el.

Ma nu are în program întâlniri cu niciun lider chinez de rang înalt în această deplasare. El şi preşedintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit în Singapore în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.