Cel puţin şapte persoane - patru copii şi trei femei - au fost ucise în raidurile pe care Pakistanul le-a efectuat joi asupra unor ţinte din Iranul vecin, o acţiune de răspuns ce urmează atacului de marţi al Iranului pe teritoriul pakistanez, în care au fost ucişi doi copii, relatează SkyNews şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două ţări vecine au avut legături dificile în trecut, dar atacurile sunt cea mai importantă intruziune transfrontalieră din ultimii ani, pentru care Teheranul a cerut o explicaţie la nivel diplomatic, după cum a anunţat agenţia semi-oficială de ştiri Tasnim.

Cel puţin şapte persoane, patru copii şi trei femei, au fost ucise în raidurile de joi ale Pakistanului, a declarat Ali Reza Marhamati, viceguvernator al provinciei iraniene Sistan Baluchistan, pentru televiziunea de stat iraniană, precizat că toate victimele sunt ne-iraniene.

Ţinta atacului din Iran nu este cunoscută, dar pakistanezii au numit operaţiunea "Marg Bar Sarmachar". În farsi, "marg bar" înseamnă "moarte pentru", iar în dialectul local Baluch, "sarmachar" înseamnă gherilă şi este folosit de militanţii care operează în regiunea transfrontalieră dintre cele două ţări.

Ministerul pakistanez de Externe a descris operaţiunea ca fiind "o serie de lovituri militare de precizie, extrem de coordonate şi cu ţinte specifice". Acesta a precizat într-o comunicat: "Acţiunea din această dimineaţă a fost luată în urma unor informaţii credibile privind iminenţa unor activităţi teroriste la scară largă".

O sursă de informaţii pakistaneză a declarat pentru Reuters că loviturile au fost efectuate de avioane militare.

Incidentul urmează atacului iranian de marţi de pe teritoriul pakistanez, care a ucis doi copii în provincia Baluchistan din sud-vestul ţării. Islamabadul şi-a rechemat miercuri ambasadorul din Iran în semn de protest faţă de ceea ce a numit o "încălcare flagrantă" a suveranităţii sale şi a avertizat asupra consecinţelor pentru care Teheranul va fi responsabil.

La rândul lor, autorităţile iraniene l-au convocat joi pentru explicaţii, la sediul MAE de la Teheran, pe însărcinatul cu afaceri pakistanez în Iran.

Premierul interimar pakistanez, Anwar-ul-Haq Kakar, şi-a scurtat participarea la Forumul Davos din Elveţia, în urma anunţului că Islamabadul a lovit "ascunzători teroriste" din Iran, a anunţat joi guvernul. "El a decis să îşi scurteze vizita având în vedere evoluţiile actuale", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului pakistanez de Externe, Mumtaz Zahra Baloch, într-o conferinţă de presă, relatează Le Figaro.

UN INAMIC COMUN

Iranul şi Pakistanul - ţară care are arma nucleară - au de mult timp relaţii tensionate din cauza atacurilor de la graniţă, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă că închide ochii la militanţii care acţionează în zonă.

Dar, în timp ce aparentul schimb de replici dintre Iran şi Pakistan a alimentat tensiunile locale şi a răspândit temerile legate de un conflict regional mai amplu care stă să izbucnească odată cu războiul Israelului din Gaza, ambele părţi vizează acelaşi grup de insurgenţi, situat de o parte şi de alta a frontierei lor comune.

Jaish al Adl, sau Armata Dreptăţii, este un grup separatist musulman sunnit, scos în afara legii, care este anti-iranian şi urmăreşte independenţa provinciilor Sistan, din estul Iranului, şi Baluchistan, din sud-vestul Pakistanului, ceea ce îl face o ţintă comună pentru ambele guverne. Gruparea a ieşit în evidenţă în 2012 şi este alcătuită în principal din membri ai grupului militant sunnit Jundullah, care a fost slăbit după ce Iranul i-a arestat pe majoritatea membrilor săi.

Este una dintre mai multele grupări insurgente care operează în Iran şi Pakistan şi doreşte, de asemenea, o parte mai mare din resursele şi bogăţiile provinciei.

"Pakistanul respectă pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Islamice Iran", a declarat Ministerul pakistanez de Externe. "Singurul obiectiv al actului de astăzi a fost urmărirea propriei securităţi şi a intereselor naţionale ale Pakistanului, care sunt primordiale şi nu pot fi compromise", a subliniat partea pakistaneză.

TEMERI DE ESCALADARE

Comentariile pe care Pakistanul le-a făcut după loviturile din Iran din noaptea de miercuri spre joi semnalează o dorinţă de a ţine în frâu disputa, dar analiştii au avertizat că aceasta ar putea scăpa de sub control, scrie Reuters.

"Motivaţia Iranului de a ataca Pakistanul rămâne opacă, dar în lumina comportamentului mai larg al Iranului în regiune, aceasta poate escalada", a declarat pentru Reuters Asfandyr Mir, expert senior în securitatea din Asia de Sud la Institutul american pentru Pace.

"Ceea ce va provoca anxietate la Teheran este faptul că Pakistanul a depăşit o limită prin faptul că a lovit în interiorul teritoriului iranian, un prag pe care chiar şi SUA şi Israelul au avut grijă să nu îl încalce", subliniază el.

Ambele grupuri vizate de o parte şi de alta a graniţei comune operează într-o zonă care include provincia Baluchistan din sud-vestul Pakistanului şi provincia Sistan-Baluchistan din sud-estul Iranului. Ambele provincii, bogate în minerale, dar în mare parte subdezvoltate, sunt marcate de prezenţa grupărilor care doresc independenţa.

Gruparea BLF (Frontul de Eliberare a Baluchistanului), pe care Islamabadul a vizat-o în interiorul Iranului, duce o insurgenţă armată împotriva statului pakistanez. Aceasta presupune atacuri asupra cetăţenilor şi investiţiilor chinezeşti din Baluchistan, care este cea mai mare provincie pakistaneză ca suprafaţă, dar şi cea mai puţin populată şi dezvoltată.

Jaish al Adl (JAA), pe care Iranul a vizat-o, este, de asemenea, un grup militant etnic, dar cu înclinaţii islamiste sunnite pe care Iranul, în principal şiit, le consideră o ameninţare. Grupul a comis atacuri în Iran împotriva puternicului său corp de elită al Gardienilor Revoluţiei. În încarnarea sa anterioară ca Jundallah, grupul a jurat credinţă grupării jihadiste Statul Islamic, cu sediul în Irak şi Siria.

Pe de altă parte, în cursul nopţii, SUA au atacat poziţii ale grupării Houthi din Yemen, susţinută de Iran, pentru a patra oară în mai puţin de o săptămână, după ce o altă navă deţinută de americani a fost atacată în Marea Roşie.

În plus, luni, lovituri iraniene asupra Irakului şi Siriei au vizat ceea ce Teheranul susţine că era un "sediu de spionaj" israelian în oraşul Erbil şi, respectiv, obiective ale grupării teroriste Stat Islamic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.