Donald Trump participă la sfârşitul săptămânii la un summit G20 în Germania foarte tensionat din cauza opţiunilor politice controversate ale Washingtonului şi manifestanţilor care promit un ”infern” în jurul locului unde se desfăşoară reuniunea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Divergenţe pe tema luptei împotriva modificărilor climatice, liberului schimb, prima întâlnire între preşedinţii american şi rus într-un context apăsător, tensiuni americano-chineze, fricţiuni între Germania şi Turcia - arareori atât de multe subiecte de contencios au făcut subiectul unei reuniuni internaţionale de acest tip.

”Vom avea o întreagă serie de subiecte spionoase”, a avertizat săptămâna aceasta cancelarul Angela Merkel înaintea summitului liderilor Grupului Celor Douăzeci (G20) cele mai mari economii dezvoltate şi emergente care are loc în oraşul ei natal, Hamburg, vineri şi sâmbătă.

”Este sigur că nu va fi un G20 «business as usual»”, rezumă o sursă apropiată negocierilor.

Cărţile au fost refăcute după ce a ajuns la putere Donald Trump.

CONTRA CURENTULUI

Statele Unite se afişează ca reprezentante ale unui contra-curent faţă de celelalte ţări, punând în discuţie Acordul de la Paris cu privire la modificările climatice sau ameninţând cu măsuri protecţioniste. Ele afişează de asemenea o poziţie foarte fermă cu privire la problemele migraţiei.

Preşedintele american a discutat la telefon cu Angela Merkel şi i-a promis să o ajute ”să facă din acest summit un succes”, potrivit Casei Albe.

Însă, în afară de lupta împotriva terorismului, care urmează să producă un consens, toate celelalte subiecte se anunţă explozive.

Preşedinţia germană a G20 a transformat lupta împotriva încălzirii globale în prioritatea sa prin adoptarea prevăzută a unui ”plan de acţiune” care pune în practică în mod concret, la nivelul Grupului, Acordul de la Paris. Acest plan riscă acum să dispară fără urmă.

”Noi cunoaştem poziţiile Guvernului american şi nu mă aştept ca ele să dispară” la Hamburg, a declarat cancelarul german.

”Pericolul este ca summitul să conducă la o polarizare între Statele Unite şi restul lumii asupra unor subiecte ca (modificările) climatice”, îşi exprimă îngrijorarea analişti de la cabinetul Oxford Economics.

În ceea ce priveşte comerţul, Statele Unite au ameninţat cu impunerea unor sancţiuni vamale Chinei, în sectorul oţelului, iar Germaniei în sectorul automobilelor, denunţând exprturi excesive, în opinia sa, ale acestor ţări.

În privinţa ajutorului pentru dezvoltare, Washingtonul vrea să pună accentul pe finanţarea privată, în defavoarea ajutorului public.

În afară de subiectele tradiţionale ale G20, lucrările summitului - fără regele Arabiei Saudite care şi-a anulat participarea - riscă să fie îngreunate de o multitudine de crize - Războiul din Siria, tensiunile de la Golful Persic şi Marea Chinei, criza nord-coreeană şi, ca apoteoză, o primă întâlnire vineri între Donald Trump şi Vladimir Putin.

Washingtonul spune că doreşte o relaţie mai ”constructivă” cu Moscova. Însă relaţiile lor sunt deja la cel mai scăzut nivel în urma consolidării sancţiunilor impuse ruşilor din cauza rolului lor în criza din Ucraina şi a tensiunilor în dosarul sirian. Întrevederea se va desfăşura, în plus, pe fondul unor anchete în Statele Unite cu privire la o influenţă rusă în anturajul lui Trump.

Cam asta se va întâmpla în interiorul zonei securizate din acest important port situat în nordul Germaniei.

”BINE AŢI VENIT ÎN INFERN”

În exteriorul ei, mii de manifestanţi promit ”infernul”, potrivit sloganului lor.

Organizatorii aşteaptă în total, timp de mai multe zile, peste 100.000 de protestatari, în timp ce poliţia estimează între 7.000 şi 8.000 numărul extremiştilor de stânga care pot fi violenţi, inclusiv din străinătate.

Hamburgul este un leagăn istoric al contestării. Poliţia, care a mobilizat peste 20.000 de agenţi, se teme mai ales de o manifestaţie de joi, al cărei cuvânt de ordine "Welcome to hell" (”Bine aţi venit în infern”). Este o promisiune şi totodată o denunţare a faptelor rele ale liderilor G20, potrivit unuia dintre promotorii manifestaţiei.

Izolaţi de tumult, consilierii şefilor de stat, numiţi "şerpaşi" în jargonul diplomatic, vor sta până seara târziu cu scopul de a obţine un comunicat final şi a salva aparenţele.

Rezultatul final riscă să fie destul de găunos, deoarece, aşa cum afirmă Angela Merkel, comunicatele G20 trebuie să fie ”aprobate în unanimitate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.