Suedia anunţă marţi că l-a convocat pe ambasadorul rus la Stockholm şi l-a informat că a expulzat cinci diplomaţi ruşi din cauza unor ”activităţi incompatibile” cu statutul lor diplomatic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul suedez de Externe anunţ că l-a ”convocat pe ambasadorul Rusiei Viktor Tatarinţev şi şi l-a informat că cinci funcţionari ai Ambasadei Rusiei în Suedia au fost invitaţi să părăsească ţara din cauza unor activităţi care nu sunt compatibile cu Convenţia de la Viena a relaţiilor diplomatice”, anunţă într-un comunicat Stockholmul, fără să precizeze natura acestor activităţi.

Ministerul face acest anunţ cu o zi înainte ca televiziunea publică SVT să difuzeze un episod al unui serial documentar consacrat activităţilor spionajului rus în Suedia.

Serviciile suedeze de informaţii, intervievate în acest serial, estimează că unul din trei diplomaţi ruşi lucrează de facto pentru unul dintre serviciile ruse de informaţii.

”Este vorba despre funcţionari a căror misiune este să culeagă informaţii şi să influenţeze o ţară în direcţia dorită”, declară SVT şeful contraspionajului, Daniel Stenling.

La jumătatea lui aprilie, Norvegia a anunţat expulzarea a patru angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Oslo, suspectaţi de spionaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.