O persoană urmează să ardă sâmbătă Tora şi Biblia în faţa Ambasadei Israelului la Stockholm, după arderea câtorva pagini dintr-un exemplar de Coran în faţa Marii Moschei în capitala suedeză, în prima zi a sărbătorii musulmane Eid al-Adha, fără incidente, la o ”adunare” autorizată de poliţie, relatează postul de radio Sveriges.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O persoană care a cerut să organizeze o adunare publică pentru a arde Tore şi Biblii la Ambasada Israelului a obţinut autorizaţie”, potrivit postului local de radio.

Cererea a fost depusă de către un bărbat în vârstă de 30 de ani.

El a anunţat, la depunerea cererii, că reacţionează faţă de incendierea Coranului, într-o ”declaraţie simbolică a libertăţii de exprimare”, potrivit şefului Poliţiei din Stockholm, Mattias Sigfridsson.

Ambasadorul Israelului în Suedia, Ziv Nevo Kulman, a denunţat acest act viitor într-un mesaj postat pe Twitter.

”Condamn categoric arderea unor cărţi sacre ale oricărei religii, pentru că este un act de ură şi de lipsă de respect care nu are nimic a face cu libertatea de exprimare”, denunţă el.

Israelul a ”condamnat”, la rândul său, această autorizare, prin ministrul de Externe Lior Haiat.

”Le cerem autorităţilor suedeză să împiedice incendierea unor cărţi sfinte”, a anunţat el.

Arderea Coranului a declanşat reacţii rapide la nivel internţaional şi religios.

Papa Francisc s-a declarat, la 3 iulie, ”indignat şi dezgustat” de această faptă.

”Orice carte considerată sfântă prin autorii săi trebuie să fie respectată, din respect faţă de cei care cred în ea (...) Sunt indignat şi dezgustat de aceste acţiuni”, declarat Suveranul Pontif ziarului Al Ittihad din Emiratele Arabe Unite (EAU).

Guvernul suedez a denunţat, la rândul său, un act ”islamofob”, dar a subliniat asupra faptului că acest incident se înscrie în cadrul libertăţii de exprimare, protejată de Constitiuţie.

Acest nou episod ar putea reprinde tensiuni religioase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.