Eurodeputata ecologistă Alice Bah Kuhnke, un fost ministru suedez, candidează săptămâna viitoare la succesiunea italianului David Sassoli, la preşedinţia Parlamentului European (PE), împotriva conservatoarei malteze Roberta Metsola, favorita scrutinului, a anunţat miercuri grupul europarlamentar al Verzilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi ne batem pentru o Europă feministă, durabilă şi democratică şi îndemnăm toţi eurodeputaţii să suţină aceste principii”, a anunţat Alice Bah Kuhnke, în vârstă de 50 de ani, o eurodeputată începând din 2019 şi vicepreşedintă a grupului parlamentar al Verzilor în PE.

Alice Bah Kuhnke, o prezentatoare de televiziune înante de a intra în politică, a fost ministrul suedez al Culturii şi Democraţiei în peroada 2014-2019.

Ea urmează să îi înfrunte pe Roberta Metsola, din cadrul PPE (dreapta), pe spaniola Sira Rego (The Left, stânga radicală) şi pe polonezul Kosma Zlotowski (ECR, eurosceptici) pentru a-i succede social-democratului David Sassoli, care a murit marţi.

Mandatul lui Sassoli, preşedinte al PE din 2019, se încheia în această lună, la jumătatea legislaturii de cinci ani.

Alegeri în vederea succesiunii lui Sassoli sunt prevăzute la 18 ianuarie, la Strasbourg, în sesiune plenară.

Grupul său eurparlamentar (S&D), a doua forţă politică în PE, a renunţat, la jumătatea lui decembrie, să prezinte un candidat, deschizându-i astfel calea Robertei Metsola, susţinută de PPE, prima formaţiune în hemiciclu.

Prezentarea candidaturii Verzilor este susceptibilă să adune voturile eurodeputaţilor reticenţi să o susţină pe Roberta Metsola din cauza faptului că se pronunţă împotriva avortului.

David Sassoli a ajuns la preşedinţia PE în baza unui acord între liderii PPE, S&D şi Renew Europe (liberali, centru), care s-au angajat să-l susţină, iar apoi să aleagă un candidat din cadrul PPE.

Însă, în urma unor recente succese electorale, mai ales în Germania, S&D s-a arătat reticent să cedeze locul, aşa cum s-a angajat.

S&D şi Renew Europe, care nu prezintă candidaţi, nu şi-au finalizat încă poziţia cu privire la scrutinul de la 18 ianuarie.

Cele două grupuri europarlamentare îşi continuau miercuri negocierile cu alte formaţiuni politice şi audieri de candidaţi.

Alegerea preşedintelui PE este dublată de o schimbare în posturi de conducere în comisii parlamentare şi instituţii europene, alimentând negocieri aprige între grupurile politice.

Roberta Metsola, o eurodeputată din 2013 şi o vicepreşedintă a PE din 2020, a câştigat recent vizibilitate, după ce a asigurat interimatul lui David Sassoli, care nu a fost prezent în hemiciclu în toamnă, din cauza unei pneumonii.

Tot ea asigură interimatul la preşedinţia PE până săptămâna viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.