Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat marţi cu privire la un "risc biologic uriaş" după ce luptătorii sudanezi au capturat Laboratorul Naţional de Sănătate Publică din capitala Khartoum, unde există mostre de virusuri ale unor boli precum poliomielita, rujeola şi holeră, în timp ce un armistiţiu fragil mediat de SUA pentru a permite evacuarea cetăţenilor străini părea să fie din nou încălcat. Între timp, fostul dictator al ţării, Omar al-Bashir şi alţi oficiali ai fostului regim, căutaţi de justiţia internaţională pentru crime de război, au fost scoşi din închisoare şi duşi în alte locaţii, relatează CNN şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răsturnat de la putere în urmă cu patru ani, Omar al-Bashir a fost mutat de la închisoarea Kober la un spital militar din capitala sudaneză încă înainte de izbucnirea ostilităţilor de acolo, la 15 aprilie, au declarat pentru Reuters două surse din spital.

Întrebările despre locul unde se află Bashir au apărut după ce un fost ministru din guvernul său, Ali Haroun, a anunţat marţi că a părăsit închisoarea Kober împreună cu alţi foşti oficiali. Atât Bashir, cât şi Haroun sunt căutaţi de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru presupuse atrocităţi comise în Darfur.

Ahmed Haroun a fost şeful Partidului Congresului Naţional, aflat la putere, şi s-a numărat printre zecile de oficiali sudanezi care au fost arestaţi în 2019 în urma unei revolte populare şi a unei lovituri de stat militare care au răsturnat regimul fostului preşedinte Omar al-Bashir.

Haroun este acuzat de CPI de peste 40 de capete de acuzare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii - inclusiv crimă, viol, tortură, atacuri asupra civililor şi distrugerea proprietăţii - care ar fi fost comise în Darfur la începutul anilor 2000, în timp ce a fost ministru de stat al Sudanului pentru afaceri interne şi, ulterior, ministru de stat pentru afaceri umanitare.

Deţinuţii din închisoarea Kober au fost eliberaţi de autorităţi după ce deţinuţii au protestat faţă de lipsa de hrană şi apă prin incendierea a două maşini din incinta închisorii, au declarat pentru CNN două surse din cadrul poliţiei sudaneze.

Haroun a susţinut într-un mesaj audio că el şi alte persoane au decis să părăsească închisoarea cu ajutorul gardienilor şi al forţelor armate şi se află într-un loc sigur. El susţine că se va preda autorităţilor atunci când situaţia va reveni la normal.

ARMISTIŢIU NERESPECTAT

Între timp, milioane de oameni sunt prinşi fără voia lor ca într-o capcană în luptele violente care se desfăşoară în zone rezidenţiale. Sudanul a plonjat din nou în război la 15 aprilie, ceea ce a pus capăt procesului aşteptat de tranziţie a ţării către o democraţie civilă. De atunci paramilitarii s-au instalat în cartierele rezidenţiale, iar armata a încercat să îi vizeze din aer. Luptele au transformat zonele rezidenţiale în câmpuri de luptă.

Atacurile aeriene şi artileria au ucis cel puţin 459 de persoane, au rănit peste 4.000, au distrus spitale şi au limitat distribuţia de alimente într-o naţiune în care o treime din cei 46 de milioane de locuitori se bazează pe ajutorul alimentar.

Luptele au reizbucnit marţi seara târziu în Sudan, în ciuda unui armistiţiu anunţat de facţiunile beligerante, în timp ce mii de persoane încearcă să fugă din haosul din Khartoum. Nu este pentru prima dată. De la începutul confruntărilor mai multe încetări temporare ale focului au fost încălcate succesiv.

Forţele armate sudaneze (SAF) şi forţele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) conveniseră asupra unei încetări a focului de 72 de ore începând de marţi, după negocieri mediate de SUA şi Arabia Saudită. Dar, după căderea nopţii, focuri de armă şi explozii au fost auzite în Omdurman, unul dintre oraşele înfrăţite cu Khartoum pe râul Nil, unde armata a folosit drone pentru a ţinti poziţiile RSF, a declarat un reporter Reuters.

Focuri de armă şi vuietul avioanelor de vânătoare au fost auzite şi de jurnaliştii CNN aflaţi în Khartoum, după ce anunţul unui armistiţiu de 72 de ore dăduse speranţa deschiderii căilor de evacuare pentru civilii disperaţi să fugă.

Ciocniri puternice au izbucnit între armata sudaneză şi Forţele de Sprijin Rapid, grupul paramilitar care luptă cu armata pentru controlul ţării, în partea de nord a regiunii Khartoum, au declarat martori oculari pentru CNN.

Khartoum este o metropolă formată din trei zone, aflată la confluenţa a două braţe ale Nilului, cu o populaţie estimată la peste cinci milioane de locuitori. Metropola este formată din Khartoum-ul propriu-zis, care este legat prin poduri de Baḥri, la nord, şi de Omdurman la vest.

Trimisul special al ONU pentru Sudan, Volker Perthes, a declarat marţi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că niciuna dintre părţi nu s-a arătat dispusă să "negocieze serios, ceea ce sugerează că ambele cred că este posibilă asigurarea unei victorii militare asupra celeilalte".

Marţi, aeroportul din Khartoum era operaţional, deşi are pista deteriorată în urma confruntărilor.

STATELE OCCIDENTALE ÎNCEARCĂ SĂ-ŞI EVACUEZE CIVILII

Primii civili turci evacuaţi din Sudan s-au întors miercuri în Turcia, iar Arabia Saudită a declarat că a evacuat 13 dintre cetăţenii săi şi alte 1.674 de persoane. Turcii au venit din capitala etiopiană Addis Abeba, după ce au ajuns acolo pe cale terestră de la Khartoum. Mai multe alte zboruri erau aşteptate în cursul zilei de miercuri pentru a-i evacua pe ceilalţi cetăţeni turci care au trecut în Etiopia din Sudan.

De asemenea, 245 de persoane evacuate din Sudan, inclusiv 195 de cetăţeni francezi, au aterizat miercuri la Paris, uşuraţi că au scăpat de luptele grele şi de haos.

Germania şi-a încheiat operaţiunea de evacuare a populaţiei din Sudan, peste 700 de persoane fiind scoase din ţară cu avionul, dintre care aproximativ 200 de cetăţeni germani, a anunţat miercuri pe Twitter Ministerul german al Apărării.

Marea Britanie a evacuat deocamdată între 200 şi 300 dintre cetăţenii săi din Sudanul aflat în conflict, a declarat miercuri ministrul de interne Suella Braverman, adăugând că o "operaţiune de amploare" este în curs de desfăşurare pentru a-i ajuta pe britanicii din ţara nord-africană. Marea Britanie a început marţi o evacuare pe scară largă a cetăţenilor săi, în condiţiile în care guvernul a estimat că aproximativ 4.000 de britanici au rămas blocaţi în Sudan.

Cu ajutorul Franţei şi Germaniei, şi Canada şi-a evacuat circa 100 de cetăţeni şi speră să ajute în continuare civilii să fie în siguranţă.

CITEȘTE ȘI MAE: Alţi doi cetăţeni români au părăsit teritoriul Sudanului, cu un zbor organizat de Suedia / Un român din zonă a ajuns pe cont propriu până în Egipt / 11 români şi 4 membri de familie ai acestora mai sunt în Sudan

LABORATORUL CONFISCAT, O BOMBĂ CU GERMENI

Cele două părţi aflate în conflict s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului.

În acest timp, după mai bine de o săptămână de conflict, oamenii blocaţi în case au rămas aproape fără alimente şi apă, iar cei care vor să fugă din oraş nu au cu ce, din cauza lipsei de combustibil. Confruntările au paralizat spitalele şi alte servicii esenţiale. OMS a raportat 14 atacuri asupra unităţilor sanitare de la începutul confruntărilor şi îşi mută personalul în siguranţă.

În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat marţi că există un "risc ridicat de pericol biologic" în capitala Sudanului, după ce una dintre părţile aflate în conflict a confiscat un laborator care deţinea agenţi patogeni şi alte materiale periculoase. Vorbind reporterilor din Geneva prin legătură video din Sudan, reprezentantul OMS în această ţară, Nima Saeed Abid, a declarat că tehnicienii nu au mai putut să aibă acces în Laboratorul Naţional de Sănătate Publică pentru a pune în siguranţă materialele. El a refuzat să spună care dintre părţile beligerante au confiscat laboratorul.

O sursă medicală de rang înalt a declarat pentru CNN că laboratorul, care conţine mostre de agenţi patogeni şi alte materiale biologice, a fost preluat de forţele RSF.

Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan, a descris această evoluţie ca fiind extrem de periculoasă. "Avem izolate tulpini de poliomielită, de rujeolă, de holeră în laborator. Există un risc biologic uriaş odată cu ocuparea laboratorului central de sănătate publică din Khartoum de către una dintre părţile combatante", a adăugat el.

Sursa medicală a declarat pentru CNN că "pericolul constă în izbucnirea unei posibile confruntări armate în laborator, ceea ce va transforma laboratorul într-o bombă cu germeni".

OMS a mai declarat pentru CNN că au fost întreruperi de energie electrică la laborator, ceea ce înseamnă că "nu este posibil să se gestioneze în mod corespunzător materialele biologice care sunt stocate acolo în scopuri medicale". Întreruperile de curent înseamnă, de asemenea, că există riscul de deteriorare a stocurilor de pungi cu sânge, potrivit directorului general al laboratorului.

"Este nevoie de o intervenţie internaţională urgentă şi rapidă pentru a restabili electricitatea şi a securiza laboratorul de orice confruntare armată, deoarece ne confruntăm cu un adevărat pericol biologic", a adăugat sursa CNN.

Între timp, potrivit CNN, Casa Albă, care a evacuat deja personalul diplomatic din Khartoum, ia în considerare un plan de a trimite trupe americane în Port Sudan pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor americani. Trei nave de război americane sunt, de asemenea, desfăşurate în largul coastelor Sudanului. 

Cel puţin un cetăţean american, Dr. Bushra Ibnauf Sulieman, un medic american de origine sudaneză, a fost ucis marţi la Khartoum. Sulieman, care a predat la Universitatea din Khartoum, cea mai veche şcoală de medicină din ţară, a murit după ce a fost înjunghiat mortal în faţa casei sale de persoane necunoscute, potrivit Comitetului preliminar al Sindicatului medicilor din Sudan. El îşi însoţea tatăl la o programare pentru dializă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.