Televiziunea de stat din Sudan a informat joi că forţele armate vor face un anunţ important în curând, fiind speculat că ar putea avea loc o lovitură de stat împotriva preşedintelui Omar al-Bashir, cel care se află la conducerea ţării de 30 de ani, scrie Reuters. Conform unor surse neidentificate ale postului saudit Al-Arabiya, Bashir urmează să demisioneze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai devreme săptămâna aceasta,au avut loc consultări între armată şi forţele de securitate ale serviciilor secrete care încercau să disperseze mii de protestatari care erau prezenţi în faţa Ministerului Apărării din Khartoum.

Cel puţin 11 persoane au murit în urma ciocnirilor de marţi, printre care şi şase membri ai armatei.

„Forţele armatei vor face un anunţ important în curând. Fiţi pregătiţi”, se arată în anunţul televiziunii de stat, fără mai multe detalii.

Ulterior, televiziunea şi postul de radio de stat au difuzat muzică patriotică.

De la izbucnirea protestelor în Sudan, la 19 decembrie, armata nu s-a amestecat în reprimarea protestelor, condusă de către puternicul serviciu de informaţii (NISS) şi forţele de poliţie antirevoltă. Adunaţi de sâmbătă în faţa complexului în care se află sediul armatei şi al Ministerului Apărării, nu departe de reşedinţa preşedintelui, mii de manifestanţi îndeamnă neîncetat militarii să le susţină mişcarea împotriva Guvernului şi preşedintelui.

Declanşate de decizia Guvernului de a tripla preţul pânii, într-un context economic dificil, manifestaţiile s-au transformat rapid în contestare a lui al-Bashir, care conduce ţara de la lovitura de stat din 1989.

Sudanul - amputat de trei sferturi din rezervele sale de petrol, în urma declarării independenţei Sudanului de Sud, în 2011 - se confruntă cu o inflaţie de aproape 70% pe an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.