Statele Unite vor transfera Ucrainei mii de arme şi muniţii confiscate Iranului, o măsură ce ar putea contribui la atenuarea unor lipsuri critice cu care se confruntă armata ucraineană în timp ce aşteaptă mai mulţi bani şi echipamente din partea SUA şi a aliaţilor săi, au declarat oficiali americani citaţi de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comandamentul Central al SUA urmează să anunţe această politică chiar în această săptămână, au declarat oficialii.

Nu este clar ce prevederi legale vor folosi SUA pentru a facilita transferul armelor, în condiţiile în care ONU cere ca armele confiscate să fie distruse sau depozitate, menţionează CNN.

Administraţia Biden analizează de luni de zile cum să trimită în mod legal armele, care sunt depozitate în instalaţiile CENTCOM din Orientul Mijlociu.

Aliaţii occidentali ai Ucrainei spun că au rămas fără muniţie. Casa Albă: Ajutorul american va dura \
CITEȘTE ȘI Aliaţii occidentali ai Ucrainei spun că au rămas fără muniţie. Casa Albă: Ajutorul american va dura "câteva luni" fără o nouă finanţare din partea Congresului

Forţele navale americane au confiscat ani de zile arme despre care se crede că provin din Iran şi care sunt destinate luptătorilor susţinuţi de Iran în Yemen, acestea fiind transportate de obicei cu nave de pescuit.

Reuters scrie că aceste arme care vor fi trimise Ucrainei sunt arme de calibru mic, cum ar fi pistoale, şi este puţin probabil să facă o diferenţă majoră pe câmpul de luptă, într-un moment în care armele cu rază lungă de acţiune şi sistemele de apărare aeriană se află în fruntea listei de preferinţe ale Ucrainei.

De asemenea, este puţin probabil ca aceste arme care vor fi transferate să atenueze preocupările legate de continuitatea aprovizionării Kievului cu arme occidentale. Congresul american nu a inclus nicio finanţare pentru Ucraina în legea bugetară provizorie adoptată sâmbătă care a permis guvernului SUA să evite intrarea în incapacitate de plată. Gestul subliniază reticenţa tot mai mare a unor republicani de a oferi fonduri pentru Kiev.

Anul trecut, Marina Regală a Marii Britanii a declarat că una dintre navele sale de război a capturat de la contrabandişti, în apele internaţionale la sud de Iran, arme iraniene, inclusiv rachete sol-aer şi motoare pentru rachete de croazieră. Mişcarea Houthi din Yemen se luptă cu o coaliţie condusă de Arabia Saudită din 2015, într-un conflict care a ucis sute de mii de oameni şi a lăsat 80% din populaţie dependentă de ajutor. Statele Unite au exercitat presiuni asupra aliatului lor Arabia Saudită pentru a pune capăt războiului şi au legat o parte din sprijinul militar american acordat regatului de încetarea implicării sale în Yemen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.