Hotărârea Statelor Unite de a le permite furnizorilor de imagini satelitare americani să vândă imagini mult mai precise ale Israelului şi teritoriilor palestiniene reprezintă un risc la adresa securităţii statului evreu, a apreciat luni un oficial israelian, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În virtutea amendamentului Kyl-Bingaman din 1997, rezoluţia unor imagini satelitare furnizate de servicii ca Google Earth este limitată la doi metri în Israel şi în teritoriile palestiniene - cu scopul de a masca anumite detalii considerate sensibile.

Agenţia americană de reglementare în domeniuul teledetecţiei comaricale (CRSRA), care doreşte să autorizeze o rezoluţie de până la 0,4 metri, a declarat pentru Reuters că ”un anumit număr de surse străine” produc şi difuzează deja imagini ale Israelului cu rezoluţia de mai puţin de doi metri.

”Suntem pe cale să examinăm ceea ce scrie exact, care sunt exact intenţiile, cum putem să răspundem”, a declarat la postul de radio Kan directorul programelor spaţiale de la Ministerul israelian al Apărării Amnon Harari.

”Eu nu cred că americanii nu ne-au întrebat (înainte)”, a reproşat el.

Israelul se teme că Hezbollahul libanez şi Hamasul din Fâşia Gaza s-ar putea folosi de aceste imagini pentru a planifica tiruri de rachetă vizând infrastructuri civile şi militare.

Aceste imagini ar putea de asemenea permite urmărirea extinderii coloniilor în Cisiordania ocupată, pe care critici le consideră un obstacol în calea înfiinţării palestinei, statul la care aspiră palestinienii.

Israelul a anunţat luni că a plasat pe orbită un nou satelit de spionaj, menit să ofere o supraveghere de înaltă calitate Mossadului, serviciul militar israelian de informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.