Statele Unite vor primi până la 45.000 de refugiaţi, din întreaga lume, în 2018, cel mai scăzut nivel de până acum, ceea ce ilustrează prioritatea acordată de Washington securităţii naţionale, au anunţat oficiali guvernamentali citaţi sub acoperirea anonimatului de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sursele nu au precizat dacă interdicţia de intrare a refugiaţilor timp de 120 de zile, care face parte din decretul lui Trump privind migraţia, va fi prelungită după 24 octombrie.

Programul de primire a inclus aproape 85.000 de persoane în 2016 şi 54.000 în 2017 – un număr puţin pste limita de 50.000 de refugiaţi anunţată de republican după învestirea în funcţie.

Pentru anul fiscal 2018, care începe duminică, Africa a primit cel mai mare contingent (19.000), urmată de Asia de Sud (17.000), Asia de Est şi Orientul Mijlociu (5.000), Europa şi Asia Centrală (2.000) şi America Latină şi Caraibe (1.500).

“Securitatea populaţiei americane este principala noastră preocupare. Vrem să ne asigurărm că programul de primire a refugiaţilor se adresează celor care au dreptul la această protecţie şi despre care se ştie că nu reprezintă un risc pentru securitatea ţării noastre”, a explicat un membru al administraţiei.

Statele Unite vor rămâne, însă, ţara care acceptă cei mai mulţi refugiaţi din lume şi principalul donator pentru primirea şi protecţia refugiaţilor, a subliniat el.

“Solicitanţii de azil vor fi supuşi unor verificări intensive în materie de securitate, biografice şi biometrice, în mai multe etape”, înainte şi după sosirea pe teritoriul american, a precizat un alt oficial guvernamental.

Potrivit lui, aceste verificări vor fi consolidate periodic, pentru a răspunde posibililor ameninţări specifice.

Cele două surse au dat asigurări că măsurile sporite de securitate nu sunt menite să îngreuneze analizarea candidaturilor, care durează în prezent între 18 luni şi doi ani.

De asemenea, oficialii au negat că Trump ar vrea să reducă numărul de străini din SUA pentru a garanta angajarea tuturor cetăţenilor americani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.