Washingtonul se declară pregătit să ”acţioneze în vederea unei consolidări a relaţiilor transatlantice” atât cu Regatul Unit, cât şi cu Uniunea Europeană (UE), în urma acordului de liber-schimb care modifică profund relaţiile între cele două maluri ale Canalului Mânecii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Felicitări Regatului Unit şi UE pentru că au încheiat un acord istoric al Brexitului. Statele Unite sunt pregătite să acţioneze împreună cu toţi pentru a consolida şi mai mult relaţiile transatlantice în următorii ani”, a anunţat de Crăciun, într-un mesaj postat pe Twitter Consiliul Naţional american de Securitate (NSC), un organ din cadrul Executivului american care joacă un rol-cheie în politica externă a Washingtonului.

Liderii britanici care apără Brexitul promit de mult timp o apropiere comercială de prima putere economică mondială, în vederea unei compensări a divorţului cu europenii.

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump - care nu şi-a ascuns niciodată susţunerea faţă de Brexit şi care şi-a afişat buna înţelegere cu premierul conservator Boris Johnson - a părut aliatul ideal în vederea atingerii acestui obiectiv al Londrei.

Însă, începând de la 20 ianuarie, numărul 10 de pe Downing Street îl va avea ca interlocutor la Casa Albă pe democratul Joe Biden, care vrea să repare pagubele provocate de către predecesorul său multilateralismului, inclusiv printr-o relansare a relaţiilor cu Uniunea Europeană.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.