Departamentul de Stat şi cel al Apărării din SUA au decis că se vor cheltui 40 de milioane de dolari pentru a se lupta cu propaganda sponsorizată de guvernele străine, o parte din bani venind din sectorul privat, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi nu a fost menţionată Rusia direct, planul americanilor cel mai probabil se va concentra pe dezinformările susţinute de Kremlin.

Cele două departamente au semnat un acord pentru a transfera banii de la Pentagon la Global Engagement Center, o instituţie creată în 2016 pentru a se lupta cu propaganda islamistă, dar care între timp a început să se ocupe şi de propaganda străină sponsorizată de stat.

“Această finanţare este decisivă pentru a ne asigura că vom răspunde agresiv influenţelor rele şi dezinformărilor şi că vom avea parteneriate mai profunde cu Silicon Valley precum şi alţii”, a spus Steve Goldstein, secretar de stat adjunct pentru diplomaţie şi afaceri externe. “Nu ar trebui să fim doar defensivi. Trebuie, de asemenea, să atacăm”, a adăugat el.

Anul trecut, secretarul de stat Rex Tillerson, a amânat timp de câteva luni cererea privind un transfer de 60 de milioane de dolari de la Pentagon către centru în anul fiscal 2018. Într-un final, în urma presiunii atât din partea democraţilor cât şi a republicanilor din Congres, Tillerson a aprobat cererea în septembrie 2017.

Departamentul de Stat a spus că iniţiativa anti-propagandă va finanţa cu cel puţin cinci milioane de dolari “Fondul Accesului la Informaţie”, o instituţie care va oferi burse competitive pentru companiile private, grupurile de societate civilă, instituţii academice precum şi alte entităţi care doresc să contribuie la iniţiativă.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.