Statele Unite anunţă că urmează să vândă rachete antitanc Kosovo pentru apărarea ”integrităţii” acestei ţări din Balcani pe care Serbia refuză în continuare să o recunoască, la un sfert de secol după un război sângeros,. relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul a acceptat cererea Priştinei de a cumpăra 246 de rachete de tip Javelin - o armă furnizată de NATO Ucrainei pentru a distruge blindate ale forţelor ruseşti, a anunţat joi Departamentul de Stat american.

Cu tot cu materialul legat de rachete, valoarea vânzării se ridică la 75 de milioane de dolari, a precizat într-un comunicat departamentul.

Acest acord ”va îmbunătăţi capacităţile pe termen lung ale Kosovo de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială”, subliniază diplomaţia americană.

Congresul încă mai poate bloca această vânzare, însă este foarte puţin probabil să o facă.

Anunţul acestei vânzări intervine după ce Kosovo a suspendat recent obligaţia maşinilor înmatriculate în Serbia care intră pe teritoriul kosovar de a ascunde simbulurile sârbeşti de pe numerele de înmatriculare, la scurt după ce Belgradul a luat o decizie reciprocă.

Uniunea Europeană (UE), care mediază un dialog între cei doi inamici a salutat ”o etapă pozitivă”.

Relaţiile dintre Kosovo şi Serbia merg din criză în criză de la războiul dintre forţele sârbe şi rebeli separatişti albanezi care s-a încheiat în 1999 în urma unei intervenţii a NATO împotriva Serbiei.

Kosovo - în care se află o minoritate sârbă de 120.000 de persoane la o populaţie totală de 1,8 milioane de locuitori - şi-a declarat  independenţa faţă de Serbia în august 2008, pe care belgradul nu a recunoscut-o niciodată.

Relaţiile s-au degradat şi mai mult după instalarea în mai a unor primari albanezi în patru oraşe situate în nordul Kosovo - cu populaţie majoritar sârbă -, în urma boicotării alegerilor locale de către electoratul minoritar sârb.

Problema Kosovo rămâne o obsesie în rândul unei părţi sârbilor, care consideră teritoriul kosovar drept leagănul naţional şi religios sârb.

În pofida susţinerii istorice a Priştinei, Statele Unite sunt frustrate de ceea ce consideră o intransigenţă a premierului Albin Kurti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.