Statele Unite urmează să trimită temporar trupe suplimentare în Afganistan, pentru a proteja retragerea forţelor coaliţiei internaţionale, anunţă comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom trimite resurse suplimentare pentru a proteja forţa în timpul plecării”, a anunţat comandantul Comandamentului Central al armatei americane (CENTCOM) într-o audiere în Senat.

”Nu vreau să intru în detaliile acestor operaţiuni acum, dar vom avea capacităţi suplimentare şi sunt convins că, împreună cu partenerii noştri din coaliţie, vom reuşi retragerea”, a spus el.

Aproximativ 2.500 de militarii americani - plus peste 16.000 de subcontractanţi civili şi echipamentul acestora - urmează să fie evacuaţi din Afganistan.

Urmează să fie retraşi, de asemenea, aproximativ 7.000 de militari NATO, care depind de armata americană în privinţa transportului trupelor şi materialului.

Astfel este vorba despre o operaţiune uriaşă şi delicată, iar militarii au nevoie de cel puţin trei luni pentru a o realiza ordonat şi securizat.

Generalul McKenzie şi-a exprimat îndoiala cu privire la capacitatea armatei afgane de a opune rezistenţă talibanilor, în pofida investiţiilor în valoare de miliarde de dolari ale Statelor Unite, timp de peste zece ani, în formarea şi echiparea acestora.

”Sunt îngrijorat de capacitatea armatei afgane de a deţine controlul asupra teritoriului pe care-l controlează în prezent fără susţinerea cu care s-au obişnuit de mulţi ani”, a declarat el.

Coaliţia internaţională furnizează de ani de zile informaţii clasificate şi o susţinere armată care asigură armatei afgane un avantaj împotriva talibanilor, însă ”toate acestea se vor termina”.

”Sunt îngrijorat, aşadar, cu privire la capcitatea armatei afgane de a ţine piept după plecarea noastră şi mai ales cu privire la capacitatea forţelor aeriene afgane de a zbura”, a subliniat generalul.

Generalul american a refuzat să vorbească despre o înfrângere în faţa insurgenţilor talibani, însă a recunoscut că talibanii sunt mai numeroşi în prezent decât în 2011.

El a evaluat numărul combatanţilor talibani la 50.000.

Kenneth McKenzie a recunoscut că insurgenţii deţin în prezent controlul asupra unei părţi mai mari a teritoriului afgan decât în urmă cu zece ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.