Statele Unite urmează să trimită o navă de război, distrugătorul lansator de rachete USS Cole, şi avioane de vânătoare de genraţia a cincea în ajutorul Emiratelor Arabe Unite (EAU) împotriva huthi, după o serie de atacuri ale rebelilor huthi din Yemen vizând această ţară de la Golful Persic, anunţă miercuri Washingtonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această desfăşurare menită ”să ajute EAU să facă faţă ameninţării actuale”, are loc în urma unei convorbiri la telefon a secretarului american al Apărării Lloyd Austin cu prinţul moştenitor al Abu Dhabi Mohammed bin Zayed al-Nahyan, conducătorul de facto al ţării, anunţă într-un comunicat Ambasada Statelor unite în EAU.

EAU fac parte dntr-o coaliţie militară condusă de către Arabia Saudită, care susţine din 2015 Guvernul din Yemen, aflat în război împotriva rebelilor huthi, susţinuţi de Iran.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În ianuarie, EAU au fost ţinta a trei atacuri ale huthi.

La 17 ianuarie, un atac cu drone şi rachete vizând instalaţii petroliere şi aeroportul din Abu Dhani s-a soldat cu trei morţi.

La 24 ianuarie, două rachete balistice vizând baza aeriană Al-Dhafra, în care sunt staţionate forţe americane, au fost interceptate de către americani.

Ultimul atac, care a avut loc luni, a coincis cu o primă vizită oficială a preşedintelui israelian Isaac Herzog în EAU, după ce cele două ţări şi-au normalizat relaţiile în 2020.

Distrugătorul lansator de rachete USS Cole se va alătura Marinei EAU şi urmează să efectueze o escală la Abu Dhabi, capitala EAU, anunţă ambasada, care precizează că Washigtonul urmează să desfăşoare şi avioane de luptă de a cincea generaţie.

Acest ajutor este un ”semnal clar că Statele Unite susţin Emiratele, un vechi partener strategic”, afirmă ambasada.

Statele Unite vor continua totodată să furnizeze informaţii clasificate în vederea unei preveniri a atacurilor, se mai arată în comunicat.

Multiplicarea atacurilor huthi vizând EAU, o ţară bogată de la Golful Persic care ţine la reputaţia sa de ”oază de pace” într-un Orient Mijlociu, marchează o nouă etapă în Războiul din Yemen, care a izbucnit în 2014.

În 2019, EAU şi-au ”redesfăşurat” trupele, prezente atunci în Yemen, însă au rămas un actor important în acest conflict.

Forţele EAU au antrenat şi înarmat miliţii proguvernamentale yemenite, care au obţinut în ultimele săptămâni victorii împotriva huthi.

Coaliţia condusă de către Riad a efectuat, în ianuare, mai multe atacuri aeriene vizând rebelii huthi, ca represalii faţă de atacuri rebele vizând EAU.

În cei peste şapte ani ai Războiului din Yemen, actorii din conflict au fost acuzaţi de ”crime de război” de către experţi ONU.

Coaliţia, acuzată de multiple ”încălcări”, a recunoscut ”erori”, însă i-a acuzat pe rebeli de faptul că folosesc civili yemniţi ca scuturi umane.

Potrivit ONU, Războiul din Yemen s-a soldat cu 377.000 de morţi şi a împins 30 de milioane de locuitori ai aceste ţări pe marginea prăpastiei foametei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.