Statele Unite au anunţat că au testat cu succes ”prototipuri” ale unor compomnente ale unor rachete hipersonice, care urmează să fie folosite în dezvoltarea acestui nou tip de armament - în care Rusia şi China îi devansează mult pe americani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trei teste - efectuate miercuri la Centrul de testare Wallops al NASA, în Virginia, în apropiere de Washington - au fost efectuate ”cu  succes”, a anunţat joi într-un comunicat Marina americană (US Navy).

Aceste teste ”reprezintă o demonstraţie de tehnologie, a capacităţilor şi unor prototipuri de sisteme hipersonice avansate într-un mediu realist”, precizează Marina.

Statele Unite sunt ”foarte îngrijorate” de progresele Chinei în domeniul rachetelor supersonice, care zboară cu o viteză inferioară Mach 5 (de cinci ori viteza sunetului) şi rămân manevrabile, ceea ce le face dificil de detectat şi interceptat, a subliniat luni, la Geneva, Reprezentantul Permanent american însărcinat cu dezarmarea Robert Wood.

Potrivit Financial Times (FT), China a lansat în august o rachetă hipersonică - cu o capacitate nucleară - care a făcut înconjurul Pământului pe o orbită joasă şiapi a coborât către ţintă, pe care a ratat-o.

China a dezminţit aceste dezvăluiri şi a evocat un ”test de rutină al unui vehicul spaţial, menit să testeze tehnologia unui vehicul spaţial reutilizabil”.

China a prezentat în 2019 o rachetă hipersonică - de tip DF-17.

Această armă cu rază de acţiune intermediară (aproximativ 2.000 de kilometri), sub formă de ”planor”, poate purta focoase nucleare.

Racheta despre care scrie FT - alta decât DF-17 - ar putea ajunge în spaţiu, ar putea fi plasată pe o orbită şi ar putea reintra apoi în atmosferă pentru a-şi atinge ţinta. Raza de acţiune a acestei rachete este, astfel, cu mult mai mare.

Ruşii au lansat recent o rachetă hipersonică de tip Zircon de la bordul unui submarin şi au introdus în serviciu, la sfârşitul lui 2019, rachete hipersonice de tip Avangard, cu capacitate nucleară.

Potrivit Moscovei, Avangard poate atinge o viteză de Mach 27 şi să-şi schimbe direcţia şi altitudinea.

Pentagonul speră să desfăşoare primele rachete hipersonice americane la orizontul lui 2025.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.