Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni, la Helsinki, că a conveit împreună cu omologul său american Donald Trump să continue discuţii aprofundate cu privire la problema controlului armamentului, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin a apreciat că Rusia şi Statele Unite ar trebui să discute despre o eventuală prelungire a tratatului de reducere a armelor nucleare New START din 2010 şi despre implementarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) din 1987.

El a adăugat, în această conferinţă de presă comună cu Trump că alte probleme pe care Rusia ar dori să le discute în domeniul controlului armamentului sunt planul apărării americane antirachetă şi înarmarea spaţiului.

COMPLIMENT

Donald Trump a declarat în această conferinţă că el îi face un compliment lui Putin atunci când afirmă că preşedintele rus este un ”concurent”.

”Eu cred că cuvântul concurent este un compliment”, a spus el după un summit culiderul de la Kremlin.

Mulţi observatori din Statele Unite nu sunt de acord cu Trump.

Ei consideră că Putin este un adversar şi insistă asupra faptului că ţara sa s-a amestecat în alegerile americane prezidenţiale din 2016, în care Trump a obţinut o victorie.

Întrebat ce părere are despre un gazoduct rus către Germania, Trump a răspuns că Statele Unite şi Rusia îşi fac concurenţă pe piaţa energiei.

Locatarul Casei Albe a denunţar extrem de dur Nord Stream 2 şi a atacat Germania în cursul acestui turneu în Europa.

COREEA DE NORD

Putin l-a lăudat pe Trump în privinţa eforturilor acestuia de a soluţiona tensiuni în dosarul nuclear nord-coreean.

”Este bine că începe o rezolvare treptată a problemei peninsulei Coreea”, a spus Putin.

”În multe privinţe acest lucru a devenit posibil mulţumităfaptului că preşedintele Trump s-a implicat în rezolvare, construind dialogul în spiritul cooperării, nu confruntării”, a adăugat el.

TRUMP: PUTIN ”ARE O IDEE INTERESANTĂ” DESPRE AMESTECUL RUS ÎN ALEGERILE AMERICANE

Trump a anunţat că a discutat în mod direct, cu Putin, amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, însă fără să condamne acţiunile Moscovei în mod public.

El a apreciat, în conferinţa de presă comună cu omologul său rus, că mesajul său a fost ”mai bine transmis personal”.

Locatarul Casei Albe a declarat că a ”petrecut mult timp” vorbind despre amestecul rus în alegerile americane, iar Putin are o poziţie fermă şi ”are o idee interesantă”.

Trump nu a făcut alte precizări cu privire la această idee.

Putin a declarat, înaintea lui Trump, că Moscova nu s-a amestecat niciodată şi nu se va amesteca niciodată în procesul electoral american.

Acest summit are loc la câteva zile după ce Statele Unite au incupşat 12 agenţi din serviciile militare ruse de informaţii în legătură cu un atac informatic sofisticat din din timpul alegerilor americane din 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.