Statele Unite şi China au convenit să aibă "schimburi intense privind creşterea echilibrată" economică, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei SUA publicat sâmbătă, la finalul a două zile de discuţii între secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, şi omologul său chinez He Lifeng în Guangzhou, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste schimburi viitoare reprezintă o nouă încercare de a stabiliza relaţiile tensionate dintre cele mai mari două economii ale lumii de la întâlnirea dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping din noiembrie anul trecut.

"Aceste schimburi vor facilita o discuţie despre dezechilibrele macroeconomice (...) şi intenţionez să folosesc această oportunitate pentru a pleda pentru condiţii de concurenţă echitabile pentru lucrătorii şi întreprinderile americane', a declarat dna Yellen într-o declaraţie separată.

Vizita lui Janet Yellen, a doua sa vizită în China într-un an, are loc în contextul în care Washingtonul şi Beijingul se confruntă pe o serie de subiecte, cum ar fi accesul la tehnologii de ultimă generaţie, viitorul Taďwan sau aplicaţia video TikTok.

Secretarul american al Trezoreriei a avertizat, de asemenea, sâmbătă, împotriva companiilor chineze care oferă ajutor Rusiei şi industriei sale de apărare în războiul din Ucraina.

Yellen a subliniat că "societăţile, inclusiv cele chinezeşti, nu trebuie să ofere sprijin material războiului Rusiei împotriva Ucrainei, industriei de apărare a Rusiei" şi a ameninţat cu "consecinţe semnificative" pentru cei care o fac, potrivit unui comunicat.

Janet Yellen a sosit joi în China pentru patru zile, cu o primă oprire la Guangzhou (sud), înainte de a se îndrepta sâmbătă spre Beijing.

Vineri, secretarul american al Trezoreriei a declarat că subvenţiile acordate de Beijing industriei reprezintă "un risc pentru rezistenţa economiei mondiale", prin crearea unei 'supracapacităţi' de producţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.