Statele Unite au anunţat că şi-au evacuat personalul ambasadei din Sudan, dar evacuările planificate de alte câteva ţări păreau să se confrunte cu probleme duminică, pe fondul luptelor dintre facţiunile militare rivale care au declanşat o criză umanitară în a treia ţară ca mărime din Africa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata din Sudan şi grupul paramilitar Rapid Support Forces (RSF) s-au acuzat reciproc de atacarea unui convoi de cetăţeni francezi, ambele spunând că un francez a fost rănit. Ministerul de Externe al Franţei, care declarase anterior că evacuează personalul diplomatic şi cetăţenii, nu a comentat aceste informaţii.

De asemenea, armata a acuzat RSF că a atacat şi jefuit un convoi din Qatar care se îndrepta spre Port Sudan. Doha nu a emis nicio declaraţie imediată cu privire la vreun incident.

Egiptul a declarat că un membru al misiunii sale din Sudan a fost rănit de un foc de armă, fără a oferi detalii.

Preşedintele Joe Biden a anunţat că Statele Unite suspendă temporar activităţile ambasadei sale din Khartoum, dar că Washingtonul rămâne angajat faţă de poporul sudanez, reiterând apelurile la încetarea focului, care până acum au rămas în mare parte fără ecou.

"Părţile beligerante trebuie să pună în aplicare o încetare a focului imediată şi necondiţionată, să permită accesul umanitar neîngrădit şi să respecte voinţa poporului sudanez", a declarat Biden într-un comunicat.

Transmisiunile TV în direct au arătat un fum gros care încă se ridica deasupra capitalei Khartoum şi a oraşelor îngemănate Bahri şi Ombdurman, în timp ce în unele zone continuau să se audă focuri de armă, a declarat un reporter al agenţiei Reuters.

Plonjarea bruscă a Sudanului în război a dat peste cap planurile de restaurare a regimului civil, a adus o ţară deja sărăcită în pragul unui dezastru umanitar şi a ameninţat cu un conflict mai amplu care ar putea atrage puteri externe.

Orice domolire a luptelor ar putea accelera graba disperată de a fugi a multor locuitori din Khartoum, după ce zile întregi s-au baricadat în case, în cartiere aflate sub bombardamente şi cu luptători care umblă pe străzi.

AMERICANII, EVACUAŢI PRINTR-O OPERAŢIUNE CA ÎN FILME

Diplomaţii şi cetăţenii străini s-au străduit, de asemenea, să găsească o cale de ieşire din capitala sudaneză.

Oficialii americani au declarat că forţele speciale - care au folosit avioane, inclusiv elicoptere MH-47 Chinook - au pătruns sâmbătă în capitala sudaneză lovită de la o bază americană din Djibouti, petrecând doar o oră la sol pentru a evacua până la 100 de persoane.

"Nu am fost ţinta niciunui tir cu arme de calibru mic pe drum şi am reuşit să intrăm şi să ieşim fără probleme", a declarat generalul-locotenent Douglas Sims, directorul de operaţiuni al Statului Major al armatei.

Chris Maier, secretar adjunct al apărării, a declarat că armata americană ar putea folosi drone sau imagini din satelit pentru a detecta ameninţările la adresa americanilor care călătoresc pe rutele terestre de ieşire din Sudan sau ar putea poziţiona mijloace navale în Port Sudan pentru a-i ajuta pe americanii care ajung acolo.

Subsecretarul de stat pentru management, John Bass, a spus că unii americani şi alţi cetăţeni au călătorit cu succes pe cale terestră de la Khartoum la Port Sudan, port la Marea Roşie, dar a spus că pare a fi o călătorie dificilă, având în vedere lipsa de combustibil, alimente şi apă disponibile.

Arabia Saudită şi-a evacuat deja cetăţenii din Port Sudan, aflat la 650 km de Khartoum. Iordania va folosi aceeaşi rută pentru cetăţenii săi.

Egiptul, care are peste 10.000 de cetăţeni în Sudan, i-a îndemnat pe cei din afara Khartoumului să se îndrepte către consulatul din Port Sudan şi către un birou consular din Wadi Halfa, la graniţa cu Egiptul, în vederea pregătirii evacuării lor. Pe cei din Khartoum i-a sfătuit să se adăpostească şi să aştepte ca situaţia să se îmbunătăţească.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SUDAN

Luptele au izbucnit în Khartoum şi în alte părţi ale ţării la 15 aprilie, la patru ani după ce dictatorul Omar al-Bashir, aflat la putere de mult timp, a fost răsturnat în urma unei revolte populare.

Peste 400 de persoane au murit într-o săptămână în confruntările dintre armata sudaneză şi RSF, care au organizat împreună o lovitură de stat în 2021, dar au ajuns la neînţelegeri în timpul negocierilor pentru un plan de formare a unui guvern civil şi de integrare a RSF în forţele armate.

Armata condusă de Abdel Fattah al-Burhan şi RSF, condusă de Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, nu au reuşit să respecte armistiţiile convenite aproape zilnic, inclusiv un armistiţiu de trei zile pentru sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, care a început vineri.

Luptele intense au continuat în jurul cartierului general al armatei din centrul oraşului Khartoum şi al aeroportului, care a fost închis din cauza confruntărilor. În ultimele două zile, în capitală şi în Bahri, armata a folosit trupe la sol, precum şi lovituri aeriene pentru a încerca să respingă forţele RSF.

RSF a declarat duminică că forţele sale au fost vizate de lovituri aeriene în districtul Kafouri din Bahri şi că zeci de persoane au fost "ucise şi rănite".

"Condamnăm cu fermitate acest comportament perfid, care este incompatibil cu angajamentul declarat faţă de armistiţiul de 72 de ore", a declarat RSF într-un comunicat.

Dincolo de Khartoum, rapoartele despre cele mai grave violenţe au venit din Darfur, o regiune vestică care se învecinează cu Ciad şi care a trecut printr-un conflict care a escaladat începând cu 2003, soldat cu 300.000 de morţi şi 2,7 milioane de persoane strămutate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.