O rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea retragerea recunoaşterii de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului a fost susţinută de toţi membrii consiliului mai puţin de SUA, care şi-a folosit dreptul de veto, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezoluţia iniţiată de Egipt nu menţionează direct SUA sau pe Trump dar exprimă „un regret profund faţă de deciziile luate privind statutul Ierusalimului”.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a comentat decizia americanilor de a-şi folosi dreptul de veto spunând că a fost „inacceptabilă şi ameninţă stabilitatea comunităţii internaţionale pentru că arată o lipsă de respect”.

Marea Britanie şi Franţa au anunţat din timp că vor susţine textul care cerea ca toate ţările să respecte rezoluţiile existente încă din 1967 ale Consiliului de Securitate al ONU privind Ierusalimul, care includ faptul că statutul final oraşului trebuie decis în negocieri directe între Palestina şi Israel.

Rezoluţia a fost criticată dur de ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, care a descris-o ca fiind „o insultă” care nu va fi uitată.

„Nicio ţară nu poate spune Statelor Unite unde să îşi plaseze ambasada”, a spus Haley.

„E scandalos să se afirme că încetinim eforturile pentru pace”, a adăugat aceasta.

„Dreptul de veto a fost invocat pentru a apăra suveranitatea Americii şi pentru a apăra rolul Statelor Unite în Orientul Mijlociu în procesul de pace şi nu este o ruşine pentru noi; ar trebui să fie o ruşine pentru restul consiliului de securitate”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus pe Twitter: „Mulţumesc ambasadorului Haley. De Hannukah, aţi vorbit ca un Maccabi. Aţi aprins o lumânare a adevărului. Aţi înlăturat întunericul. Un singur om a învins pe mulţi. Adevărul a învins împotriva minciunilor. Vă mulţumesc, domnule preşedinte Trump.”

 

 

De asemenea, ambasadorul Israelului la ONU, a declarant înainte de vot: “Membrii consiliului pot vota din nou şi din nou, de încă o sută de ori. Nu va schimba faptul că Ierusalimul a fost şi întotdeauna va fi capital Israelului.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.