Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan averrizează Statele Unite că riscă ”să piardă un prieten preţios” din cauza ”încolţirii” Turciei, cu două săptămâni înaintea unei întâlniri cu omologul său american Joe Biden, pe fondul unor tensiuni bilaterale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cei care încolţesc Republica turcă vor pierde un prieten preţios”, a avertizat Erdogan într-un intervu acordat marţi postului turc de stat TRT, răspunzând unei întrebări despre relaţiile Ankarei cu Washingtonul.

Acest avertisment intervine înaintea primei întâlniri a lui Erdogan cu Biden, prevăzută la 14 iunie, în marja summitului NATO, la Bruxelles, vizând o calmare a tensiunilor între Turcia şi Statele Unite.

Relaţiile celor două state membre NATO, puternic tensionate din 2016, s-au degradat şi mai mult după instalaea la Casa Albă a lui Biden, care-i succede lui Donald Trump, cu care Erdogan a legat o relaţie personală.

Ankara a reacţionat aprig după ce Washingtonul a recunoscut în aprilie un genocid al armenilor al Imperiului Otoman în Primul Război Mondial.

Turcia, moştenitoarea Imperiului Otoman, respinge cuvântul ”genocid” şi evocă un război civil în Anatolia şi o foamete, în care 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci au murit.

”Care este motivul tensiunilor nostre (cu Statele Unite)? Aşa-zisul genocid armean”, a subliniat marţi Erdogan.

”N-aveţi, deci, altă problemă de rezolvat decât să fiţi avocatul Armeniei?”, a lansat el.

Recep Tayyip Erdogan a prezentat o listă de subiecte care afectează, din 2016, relaţiile Ankarei cu Washintonul, în frunte cu susţinerea americană a miliţiilor kurde din Siria, pe care Turcia le cataloghează drept ”teroriste”.

”Dacă statele Unite sunt într-adevăr aliaţii noştri, trebuie să se alăture teroriştilor sau nouă? Din nefericire, ele continuă să-i susţină pe terorişti”, a denunţat şeful statului turc.

Erdogan ar urma ca în întâlnirea sa cu Biden să încerce să calmeze tensiunile.

El a aprecia săptămâna trecută că această întâlnire ar urma să permită dechiderea unei ”noi ere” în relaţiile turco-americane.

Recep Tayyip Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a mai subliniat că a reuşit mereu să coopereze cu locatarul Casei Albe, ”indiferent că este republican sau democrat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.