Statele Unite consideră revenidcările teritoriale ale Chinei la Marea Chinei de Sud drept ”ilegale” şi sporesc presiunea asupra Beijingului, a anunţat secretarul de Stat american Mike Pompeo, care a arătat cu degetul o ”campanie de intimidare” a chinezilor cu scopul de a-şi asigura ”resurse offshore”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O spunem clar: revendicările Beijingului ale resurselor offshore în cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud sunt complet ilegale, la fel ca şi campania sa de intimidare cu scopul de a le controla”, a denunţat într-un comunicat, luni, Mike Pompeo.

Washingtonul a respins suveranitatea contestată revendicată de China asupra resurselor din aproape toată Marea Chinei de Sud, un demers care poate alimenta şi mai mult tensiuni între primele două puteri economice mondiale, scrie Reuters.

Beijingul nu a prezentat vreo bază juridică coerentă pentru a-şi justifica ambiţiile teritoriale la Marea Chinei de Sud şi s-a folosit, ani de zile, de intimidarea altor state de coastă din Asia de Sud, a denunţat Pompeo.

”Lumea nu-i va permite Beijingului să trateze Marea Chinei de Sud ca pe imperiul său maritim”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Ambasada Chinei la Washington a dezaprobat, într-un comunicat postat pe site, aceste declaraţii şi a catalogat drept ”total nejustificate” acuzaţiile de intimidare.

”Statele Unite nu sunt o ţară direct implicată în certuri, însă continuă să se amestece în problemă”, a denunţat ambasada. ”Sub pretextul apărării stabilităţii, ele angrenează şi alimentează tensiuni şi îndeamnă la confruntare în regiune”.

Relaţiile dintre Statele Unite şi China s-au tensionat în mod continuu în ultimele şase luni. Washingtonul reproşează Beijingul modul în care a gestionat pandemia covid-19 şi consolidarea acaparării Hong Kongului.

China revendică suveranitatea a 90% din Marea Chinei de Sud, bogată în materii prime şi resurse energetice, însă Malaysia, Filipinele, Taiwanul şi Vietnamul revendică la rândul lor anumite zone.

Beijingul a construit baze pe insuliţe artificiale în regiune, dar dă asigurări că are intenţii paşnice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.