Statele Unite au anunţat repatrierea unor americani deţinuţi în Siria şi în Irak, pe care vrea să-i judece cu privire la faptul că susţin gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), şi au îndemnat alte ţări ”să-şi asume responsabilităţile” şi să-şi judece proprii jihadişti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total 27 de cetăţeni americani au fost transferaţi de la locuri de detenţie aflate sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi susţinută de Washington, care a purtat lupta împotriva SI, a anunţat joi, într-un comunicat, Departamentul american al Justiţiei.

Este vorba despre jihadişti vizaţi de proceduri judiciare, a subliniat în comunicat adjunctul secretarului Justiţiei însăcinat cu securitatea naţională John Demers, care a sugerat că ar putea urma alte repatrieri.

Americanii reprezentau doar o mică proporţie în rândul combatanţilor care au intrat în grupări jihadiste în Levant, declară pentru AFP un expert din cadrul unui program de cercetare sepcializat în extremism de la Universitatea George-Washington, Seamus Hugues.

Soarta miilor de combatanţi străini deţinuţi în Siria şi în Irak, în unele cazuri împreună cu soţii şi copii, creează disensiuni între Statele Unite şi aliaţii săi.

O dovadă a acestei prăpastii este faptul că Statele Unite s-au opus prin veto, la sfârşitul lui august, unui proiect de rezoluţie ONU cu privire la soarta combatanţilor străini, deoarece în text nu se cerea repatrierea acestora.

Coordonatorul luptei împotriva terorismului la Departamentul de Stat Nathan Sales a îndemnat ”celelalte ţări, mai ales cele din Europa de Vest, să-şi asume responsabilităţile cu privire la cetăţenii lor”.

”Repatrierea şi judecarea teroriştilor este cel mai eficient mijloc de a-i împiedica să se întoarcă pe câmpul de luptă”, a subliniat, la rândul său, secretarul de Stat american Mike Pompeo.

În cadrul unei vizite, la Roma, Pompeo a salutat decizia Italiei de a-i judeca pe unul dintre cetăţenii săi cu privire la apartenenţa acestuia la Statul Islamic.

Washingtonul apără de mult timp necesitatea reprimirii în ţara de origine a jihadiştilor deţinuţi în tebere sau închisori kurde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.